Sociale media

Open the menu

Onze dokter vanuit Herat: "Ons ziekenhuis is de enige optie voor patiënten in de stad"

Na maanden van gevechten in en rond Herat, heeft de Taliban op 12 augustus de controle over de stad overgenomen. Daar runnen we een therapeutisch voedingscentrum, een kliniek voor ontheemden en een COVID-19-centrum. Eén van onze Afghaanse dokters werkt al sinds de gevechten non-stop in Herat. Hij vertelt (anoniem) over de moeilijkheden die we hadden om al onze diensten draaiende te houden en de uitdagingen waarmee we nu te maken krijgen. - Getuigenis van 6 september 2021.

Een archiefbeeld uit december 2020 uit onze kliniek voor ontheemden in Herat, waar we ons ondervoedingprogramma al enige tijd runnen. De verpleegkundige op de foto is niet aan het woord in deze blog.
Een archiefbeeld uit december 2020 uit onze kliniek voor ontheemden in Herat, waar we ons ondervoedingsprogramma al enige tijd runnen. De verpleegkundige op de foto is niet aan het woord in deze blog.

“Toen de gevechten Herat naderden, was er veel angst, de mensen waren bezorgd. Ik ook, ik wist niet wat er in de komende dagen zou gebeuren. Toen de echte gevechten dan uiteindelijk in de stad begonnen, bleven er veel mensen thuis uit schrik. Na ongeveer drie uur nam de Taliban de volledige controle over stad.

Volledige team kwam werken na een paar uur

De ochtend nadat de Taliban de stad had overgenomen, ging ik naar ons voedingscentrum om het personeel te helpen. Toen ik er aankwam, waren er nog niet veel patiënten of personeel:  veel mensen wisten niet zeker hoe de situatie in de stad was en of we nog open waren. We hebben eerst al onze patiënten medicatie gegeven en daarna contact opgenomen met ons personeel om hen te laten weten dat de stad  veilig was voor hen om naar hun werk te komen. Na een paar uur hadden we ons volledige team bij elkaar en gingen we door met het behandelen van patiënten.

Sommige collega's vertelden me dat toen ze 's ochtends van huis gingen om naar hun werk te gaan, sommige buren zich zorgen maakten en vroegen: "Wat doe je? Blijf toch thuis! Het is niet veilig!" Zij legden uit dat het net onze taak is om mensen te helpen, en dat dit het moment is waarop zij hulp nodig hebben, omdat de andere ziekenhuizen gesloten zijn. Veel van onze medewerkers kwamen met deze instelling binnen, geweldig om te zien. 

Enige optie voor mensen in de stad

Patiënten behandelen is onze verantwoordelijkheid, dat is hoe ik erover denk. Op dit moment is Artsen Zonder Grenzen de enige internationale organisatie die in Herat werkt, omdat de andere hun activiteiten hebben gestaakt. Vroeger konden we mensen doorverwijzen naar andere zorgverleners, maar nu voelt het alsof wij de enige optie zijn voor mensen die naar ons toe komen.

In vergelijking met vroeger is er meer verantwoordelijkheid, zijn er meer uitdagingen. Er rust veel werk op onze schouders.

zorgen voor andere zorginstellingen

De grootste zorg is nu dat de andere gezondheidsinstellingen hun werk in Herat niet zullen kunnen voortzetten, omdat de Wereldbank haar financiering heeft stopgezet. Er is geen duidelijk beeld van wat er gaat gebeuren. Sommige personeelsleden die voor andere organisaties werken, hebben al maanden geen salaris ontvangen. Dit is al eerder gebeurd, maar toen hadden de mensen de hoop dat ze uiteindelijk betaald zouden worden. Nu met zoveel onzekerheid vertellen de mensen me dat ze geen hoop meer hebben, velen zijn op zoek naar een andere baan.

Het is een onzekere tijd dus de mensen werken heel hard, ze zijn moe maar we hopen dat het rustiger wordt. De mensen hebben hoop maar nog weinig idee over wat de toekomst zal brengen.

meer verhalen en updates uit Afghanistan? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

AZG hecht belang aan de bescherming van jouw persoonlijke gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.