Sociale media

Open the menu

De mensen zeggen ons dat dit de ergste overstromingen zijn die ze ooit hebben meegemaakt

Country
Zuid-Soedan
Theme
Natuurrampen

Eén van de zwaarst getroffen gebieden is Ulang, in het noordoosten van het land. De verwoesting die we daar zien, is ongekend. De mensen in deze gebieden zijn overstromingen gewoon, maar ze vertellen ons dat dit de ergste overstromingen zijn die ze ooit hebben meegemaakt.

Veel mensen hebben alles verloren. Ze zijn hun huizen kwijt, hun vee en hun gewassen. Dit zijn mensen die al heel weinig hadden om mee te beginnen. Zij verkeren nu in een uitzichtloze situatie.

Inondations dans un village
De overstromingen in de regio Ulang © Nicola Flamigni/AZG, november 2019.

Onze noodteams werken er elke dag. Ze verplaatsen zich in boten, van dorp naar dorp. Als noodorganisatie moeten we de mensen gaan opzoeken waar die zich bevinden. We bieden hen medische zorg via mobiele klinieken en verdelen essentiële levensgoederen, zoals plastic zeilen, dekens, kookpotten, muggennetten en drinkbaar water. Op twee plaatsen hebben we waterzuiveringsinstallaties opgezet.

We doen ons uiterste best om mensen die verdere medische zorg nodig hebben uit het getroffen gebied te verhuizen. Onze grootste zorg op dit moment is echter het risico op een uitbraak van cholera. We verwachten ons ook aan een toename van het aantal patiënten met diarree en patiënten met malaria.

Ongelooflijke veerkracht

De mensen hier zijn ongelooflijk veerkrachtig. Zoveel gebieden zijn afgesneden en hele dorpen liggen onder water of zijn veranderd in moerassen. Onder deze omstandigheden is het erg moeilijk voor mensen om zich te verplaatsen. Ze kunnen niet uit het gebied waden, want er is een reëel risico op slangen en krokodillen.

Eén vrouw die we hebben ontmoet, was bijna alles verloren. Haar huis lag in puin, maar ze was vastbesloten om te helpen. Met de houten muren van haar huis, maakte ze een vlot om kinderen naar droge plekken te brengen. Ze deed alles wat ze kon doen.

Het is een echte uitdaging om in dit gebied van Zuid-Soedan te geraken, zelfs tijdens betere periodes. De regio is afgelegen en ontoegankelijke, met weinig wegen die naam waardig. Ook al heeft het al een paar dagen niet meer geregend, het water zakt niet. De rivier Sobat brengt nog steeds water uit Ethiopië het land binnen.

Equipe MSF sur un bateau
Onze teams verplaatsen zich met de boot. © Nicola Flamingi, november 2019.

Uitdagingen voor de bevolking, ook na de overstromingen

Zelfs wanneer het water eindelijk is gezakt, zal de bevolking hier nog steeds met grote problemen te kampen hebben. De mensen zullen nieuwe onderkomens nodig hebben en ondervoeding zal een reëel en voortdurend risico zijn, nu de gewassen en de veestapel zijn vernietigd.

Deze mensen hebben jaren en jaren van conflict en burgeroorlog meegemaakt, en nu maken ze dit mee. Dat raakt mij echt. Het is moeilijk om er niet emotioneel van te worden. Soms, als ik ’s avonds terug ga naar mijn tent, waar het droog is en ik eten heb, vraag ik me af of we meer kunnen en moeten doen. Hoe kunnen we meer mensen bereiken? Wat kunnen we nog meer doen om te helpen? Ik weet dat de rest van het team er ook zo over denkt.

Maar het spoort ons wel aan om verder te doen. Ik werk al jaren voor Artsen Zonder Grenzen, maar ik word nooit moe van het werk. Ik ben nog steeds dankbaar dat ik kan doen wat ik doe. Dat komt omdat ik weet wat dat we een echte impact hebben. Ik weet dat we hier ook na de overstromingen nog zullen zijn, om essentiële hulp te bieden waar we kunnen.