Sociale media

Open the menu

Artsen Zonder Grenzen: de hele dag, het hele jaar

Op elk moment, ergens ter wereld, zijn er AZG-teams aan de slag. Ze verzorgen, vaccineren, opereren. Aan hun zijde bouwen de logistieke medewerkers, die onmisbaar zijn, medische hulpposten, zorgen ze voor onderdak, verdelen ze drinkbaar water en vervoeren ze allerlei soorten materialen in afgelegen en zelfs ontoegankelijke gebieden.

Une sage-femme rassure une patiente de 18 ans avant qu'elle entre dans la salle d'opération pour subir une césarienne © Yasuyoshi Chiba. RDC, 2011.
Een vroedvrouw stelt een patiënte van 18 jaar gerust, net voor ze een keizersnede zal ondergaan. © Yasuyoshi Chiba. Congo, 2011.

Elke heel gewone dag voor Artsen Zonder Grenzen is een buitengewone dag voor de tientallen mensen die ze geholpen hebben. 

365 DAGEN BIJ AZG

Activiteiten van Arsten Zonder Grenzen in één jaar:

  • 8.132.100 medische raadplegingen
  • 594.900 opgenomen patiënten
  • 2.299.200 behandelingen tegen malaria
  • 1.537.400 vaccinaties tegen mazelen
  • 219.300 bevallingen begeleid
  • 83.500 zware chirurgische ingrepen
  • 60.500 ernstig ondervoede kinderen opgenomen
  • 32.600 behandelingen tegen cholera

Een gewone dag voor Grégoire bij Artsen Zonder Grenzen

Grégoire is logistiek medewerker in Guinée. Hij vertelt over zijn heel gewone dag bij AZG.

" Elke vaccinatiecampagne is een grote logistieke uitdaging. We vertrekken elke ochtend rond 6u30 naar de vaccinatielocatie met koelboxen vol vaccins en verdunners, met medische kits en logistiek materiaal. Ter plaatse zijn medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid al bezig met de voorbereiding, zoals het aanduiden van mensen die de registratie zullen doen, de weg zullen wijzen of instaan voor de bewaking.

Grégoire occupé à vérifier les variations de température des glacières qui contiennent les vaccins
Grégoire controleert de temperatuur van de koelboxen waarin de vaccins bewaard worden. © Ikram N'gadi. Guinée, 2016. 

‘s Avonds neemt het «koude-ketenteam» het over van 20u tot middernacht. Ze halen tienduizenden vaccins uit de koelboxen en tellen ze allemaal vooraleer ze in de koelkast te steken. Ze volgen de temperatuur op en maken de icepacks klaar zodat alles in gereedheid is om de volgende ochtend te beginnen met de inentingen. Een vaccin dat niet bewaard werd tussen 2 en 8 graden is onbruikbaar. Geen eenvoudige klus in een land waar het al snel 30° of 35° wordt, en waar de elektriciteitsvoorziening onzeker is!"

De eerste dag bij Artsen Zonder Grenzen voor Charlotte

Charlotte is arts op haar eerste missie voor AZG in Indië. 

"Vandaag hebben we afgesproken om het materiaal te leveren voor de mobiele kliniek van AZG in Yampuram, op anderhalf uur rijden. Ons konvooi bestaat uit 3 jeeps. Ik begrijp al snel waarom deze 4x4 jeeps onmisbaar zijn, de bandensporen in de weg zijn enorm diep en modderig.

Charlotte, médecin MSF et un collègue en Inde
Charlotte, dokter bij Artsen Zonder Grenzen, met een Indische collega. © Charlotte Pignon. India, 2016.

Wanneer we het dorp binnenrijden, staan een twintigtal inwoners ons al op te wachten. Iedereen schiet in gang. Er moet een zeil op de grond komen en we zetten een tafel klaar voor de inschrijvingen. We leggen een tweede zeil voor het laboratorium waar we de tests zullen doen om malaria op te sporen. We installeren 2 tenten voor de raadplegingen en nog één voor de apotheek.

Ik ga bij Dileep staan. Hij is net als ik arts en heeft altijd een erg aanstekelijke glimlach. De raadplegingen volgen elkaar snel op. Koorts, malaria… in 4 uur zien we 65 patiënten. De rij wachtenden dunt langzaam uit. Daarna pakken we alles weer in en dat gaat even vlot als toen we arriveerden. Dileep houdt me nog even staande en zegt dat het goed is wat we hier doen, want wij zijn de enigen ter plaatse. Mijn eerste dag met AZG zit er bijna op…"

DOE IETS BUITENGEWOONs      

 doe een maandelijkse gift