Sociale media

  • NL
Open the menu

Zware bombardementen in Aleppo: ziekenhuizen kunnen toestroom gewonden niet aan



Update, 31 december - Aantal slachtoffers van bombardementen in Aleppo blijft stijgen

Luchtaanvallen op de Syrische stad Aleppo hebben tussen 15 en 28 december 2013 541 mensen gedood en 3039 anderen verwond, volgens lokale medische contacten van Artsen Zonder Grenzen.

De cijfers komen van tien lokale ziekenhuizen die slachtoffers van de bombardementen verzorgden. Drie ziekenhuizen raakten ernstig beschadigd bij de aanvallen, en minstens twee mensen van het medisch personeel stierven terwijl ze slachtoffers hielpen. Daarnaast zijn ook residentiële gebouwen, scholen, markten en busstations getroffen door de bombardementen.

Artsen Zonder Grenzen voorziet ziekenhuizen in Aleppo van medisch materiaal, en heeft al tientallen gewonden verzorgd in een ziekenhuis in een buitenwijk van de stad.

Aleppo, April 2013 / AZG
Aleppo, April 2013 / AZG


De ziekenhuizen in Aleppo, in het noorden van Syrië, worden overspoeld door gewonden na een serie luchtaanvallen. Daarbij vielen volgens lokale medische bronnen minstens 189 doden, en 897 gewonden. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt de ziekenhuizen met extra medisch materiaal, om de noodsituatie aan te kunnen.

Burgerslachtoffers

Syrische helikopters startten de bombardementen met vaten gevuld met explosieven op 15 december in oostelijke wijken van Aleppo. Dit soort bombardementen is erg willekeurig en veroorzaakt daardoor erg veel menselijk leed. Desondanks gingen deze bombardementen vandaag nog steeds verder. In woonwijken hebben ze zware schade aangericht.

“De voorbije drie dagen hebben de helikopters verschillende zones gebombardeerd. Bij de doelwitten waren een school en het rondpunt Haydarya, waar mensen op het openbaar vervoer wachten,” zegt Aitor Zabalgogeazkoa, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Syrië. “Bij die twee bombardementen vielen tientallen doden en gewonden. Buiten werden voor drie hospitalen de lijken gelegd, zodat de familie hen kon komen halen.”

Volgens zeven lokale ziekenhuizen zijn 189 mensen omgekomen bij de bombardementen. Er vielen ook 897 gewonden, waaronder 224 kinderen. Maar bij die cijfers komen nog de doden en gewonden in andere medische faciliteiten, waarvan geen cijfers bekend zijn.

Gezondheidszorg zonder middelen

De noodsituatie is overweldigend en ziekenhuizen in Aleppo hebben nauwelijks middelen ter beschikking. Het geweld, dat geregeld heftig oplaait, verwoest de stad en dat heeft catastrofale gevolgen voor de gezondheidszorg. Bijna alle ziekenhuizen in Aleppo zijn beschadigd of vernield. De golf van bombardementen van de laatste dag heeft de laatste voorraden aan cruciale medicatie en medisch materiaal uitgeput.

“Herhaalde aanvallen leiden vaak tot chaos en dat maakt het moeilijker gewonden te verzorgen, waardoor er meer doden vallen,” zegt Zabalgogeazkoa. “De ambulances kunnen het werk niet aan, omdat ze tegelijkertijd voor verschillende plaatsen worden opgeroepen. Dokters moeten verschrikkelijk moeilijke keuzes maken, omdat ze zoveel patiënten tegelijk krijgen.”

“De ziekenhuizen zijn overweldigd en smeken om meer medische voorraden. Die hebben we onmiddellijk gestuurd,” aldus Zabalgogeazkoa. “Maar veel patiënten moesten buiten Aleppo verzorgd worden.”

Oproep tot respect voor internationaal recht

Artsen Zonder Grenzen vraagt alle partijen in het conflict, op dit moment de Syrische regering in het bijzonder, om de aanvallen op burgerdoelwitten, zoals ziekenhuizen en scholen, te stoppen. We vragen ook om wapens met een arbitraire impact niet langer te gebruiken in woonwijken, waar de burgerbevolking de hoogste prijs betaalt. Alle oorlogvoerende partijen moeten zich houden aan internationale humanitaire wetten.

In november 2013 behandelde Artsen Zonder Grenzen al eens 88 gewonden op minder dan een week tijd, na aanvallen in het noorden van Aleppo.

De cijfers in dit artikel werden geüpdated op 18 december 2013.