Sociale media

  • NL
Open the menu

Zuid-Sudan: noodhulpteams reageren op dringendste noden


Een week nadat er gevechten uitbraken in Zuid-Sudan, wordt op veel plekken nog steeds gevochten. Artsen Zonder Grenzen zet noodhulpteams in om gewonden te behandelen, medicijnen en medisch materiaal te leveren aan ziekenhuizen en hulp aan vluchtelingen te bieden.

© Kim Clausen/AZG
© Kim Clausen/AZG

‘De situatie verandert voortdurend,’ zegt landencoördinator Mike White. ‘We werken al 30 jaar in Zuid-Sudan en we zullen ook nu alles in het werk stellen om hulp te bieden aan de mensen die dit het hardst nodig hebben.’

Gisteren, op zondag 22 december, laaide het geweld op in de plaats Nasir in de deelstaat Boven-Nijl. Artsen Zonder Grenzen runt een ziekenhuis in deze plaats, waar 24 mensen met schotwonden naartoe werden gebracht. 2 mensen bezweken aan hun verwondingen.

Op vrijdag 20 december braken er gevechten uit in Bentiu, de hoofdstad van de deelstaat Unity. Het ziekenhuis in Bentiu nam 42 gewonden op, waarvan 19 mensen geopereerd moesten worden. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt, samen met het internationale Rode Kruis, het ziekenhuis met onder meer pre- en postoperatieve zorg.

In de hoofdstad van Zuid-Sudan, Juba, bieden 2 noodhulpteams van Artsen Zonder Grenzen medische zorg aan de ruim 20.000 mensen die gevlucht zijn voor het geweld in de stad. ‘Toen we onze mobiele kliniek gisteren opzetten, was er een enorme rij met mensen die al hun bezittingen met zich mee hadden,’ zegt noodhulpcoördinator Forbes Sharp. ‘De mensen weten niet wat er nog meer gaat gebeuren en ze zijn bang om terug naar huis te gaan. Ook durven ze niet naar ziekenhuizen en klinieken aan de andere kant van de stad. Daarom gaan wij naar hen toe.’

 Het werk in alle 12 projecten van Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Sudan blijft doorgaan. Op sommige plekken in het land zijn niet-essentiële medewerkers uit de projecten gehaald.