Sociale media

  • NL
Open the menu

Zuid-Sudan: AZG-staf en patiënten ontvluchten ziekenhuis Leer


In de Zuid-Sudanese staat Unity zijn duizenden mensen de bossen in gevlucht, onder hen 240 Zuid-Sudanese hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen. Tientallen ernstig gewonden uit het ziekenhuis in het stadje Leer werden mee de bossen ingenomen, uit angst voor hun veiligheid.

Gezondheidszorg in Juba © Phil Moore/AZG
Gezondheidszorg in Juba © Phil Moore/AZG

Op 21 januari werden reeds 12 (11 internationale en 1 Zuid-Sudanese) hulpverleners uit Leer geëvacueerd. Hoewel de meeste inwoners het stadje al waren ontvlucht, kozen vele lokale hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen ervoor te blijven om voor de patiënten te blijven zorgen.

Zo lang mogelijk in het ziekenhuis gebleven

‘Onze collega’s hebben enorme toewijding getoond, ze hebben patiënten verzorgd met alleen basale medische kits tot hun beschikking. En nu, in de bossen, hebben ze een nog kleinere voorraad medicijnen en materiaal om mee te werken,’ aldus Raphael Gorgeu, landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Sudan.

‘Ondanks de ongelooflijk moeilijke omstandigheden zijn zij zo lang mogelijk doorgegaan met in het ziekenhuis te werken. Maar de laatste drie dagen is de situatie té instabiel geworden en de enige manier waarop zij medische hulp kunnen verlenen is door de patiënten uit het ziekenhuis weg te brengen,’ vervolgt Gorgeu. Patiënten die nog konden lopen hebben het ziekenhuis op eigen houtje verlaten.

270.000 mensen zonder gezondheidszorg

Gorgeu: ‘De afgelopen zes weken moesten onze teams in Zuid-Sudan al meerdere keren uit hun projecten geëvacueerd worden, zijn onze voorzieningen geplunderd en hebben onze teams hulp verleend terwijl er gevochten werd. Het ziekenhuis in Leer was het enige nog functionerende ziekenhuis in het zuidelijk deel van de staat Unity. Nu het ook niet langer veilig is om hier te werken, hebben meer dan 270.000 mensen geen gezondheidszorg meer.’

Sinds het uitbreken van de gevechten in Zuid-Sudan zijn al tienduizenden mensen in het zuidelijke deel van de staat Unity op de vlucht geslagen, waaronder ruim 10.000 mensen die al vanuit Bentiu naar Leer waren gevlucht. Artsen Zonder Grenzen maakt zich ernstige zorgen om de vluchtelingen die nu zonder genoeg voedsel, schoon water of behoorlijke beschutting, moeten zien te overleven. Des te langer zij daar moeten verblijven, des te groter het risico op uitbraak van ziekten en op ondervoeding.

Artsen Zonder Grenzen werkt al 25 jaar in Leer en bood hier algemene medische zorg, chirurgie en intensive care, moeder-en-kindzorg en behandeling voor hiv en tuberculose. Artsen Zonder Grenzen wil zodra de veiligheid het toelaat, terugkeren op haar post in Leer.