Sociale media

  • NL
Open the menu

Vijf in Syrië vastgehouden medewerkers van AZG zijn vrij


Artsen Zonder Grenzen bevestigt dat vijf medewerkers die in Syrië werden vastgehouden, vrij zijn. Artsen Zonder Grenzen veroordeelt deze ontvoering, die ertoe leidde dat de organisatie een ziekenhuis en twee gezondheidscentra in de noordwestelijke regio Jabal Akkrad voorgoed gesloten heeft.


Op 2 januari 2014 werden vijf medewerkers door een gewapende groep meegenomen in het noorden van Syrië. Ze werkten daar in een ziekenhuis, beheerd door Artsen Zonder Grenzen, dat basiszorg bood aan door het conflict getroffen inwoners. Drie medewerkers kwamen vrij op 4 april, twee anderen op 14 mei. Zij zijn nu op weg naar familie en vrienden.

“De opluchting over de veilige terugkeer van onze collega’s, is enorm. Maar tegelijk zijn we woedend over deze cynische daad, die de bevolking – die al zo zwaar getroffen is – afsnijdt van broodnodige hulp,” zegt Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen. “Het directe gevolg van het vasthouden van onze medewerkers is dat de levensreddende hulpverlening vermindert. Op lange termijn is de Syrische bevolking het slachtoffer van deze ontvoering. In Jebel Akkrad kunnen 150.000 mensen nu geen beroep meer doen onze op onze medische hulp, hoewel ze in een oorlogsgebied wonen.”

In 2013 voerde Artsen Zonder Grenzen in de drie projecten die nu sluiten 521 chirurgische ingrepen uit, vaak voor heel zware verwondingen. Daarnaast werden er 36.294 medische raadplegingen gehouden en meer dan 400 bevallingen medisch begeleid.

In het noorden van Syrië, waar Artsen Zonder Grenzen nog andere medische structuren heeft, zijn de veiligheidsrisico’s zo groot dat hulp bieden een zeer grote uitdaging is geworden. Ziekenhuizen zijn aangevallen en gebombardeerd, medisch personeel wordt bedreigd en vermoord door gewapende groepen. Op andere plaatsen hinderen het gebrek aan officiële toestemming en de onveiligheid Artsen Zonder Grenzen in het opzetten van medische hulpprojecten.

“Dit voorval is tekenend voor het totale gebrek aan respect voor de burgerbevolking in heel Syrië,” aldus Joanne Liu. “Miljoenen Syriërs hebben vandaag hulp nodig om te kunnen overleven. Maar sommige strijdende partijen verwerpen het idee van onafhankelijke humanitaire hulp. Wij zouden vandaag in Syrië eigenlijk één van de grootste hulpprojecten in ons veertigjarig bestaan moeten hebben, omdat de noden van de Syriërs zo groot zijn. Maar in de huidige situatie is wat wij kunnen doen pijnlijk beperkt.”

Artsen Zonder Grenzen bedankt iedereen die zijn steun heeft betoond aan onze collega’s en hun families. We bedanken de media voor hun begrip tijdens deze moeilijke maanden. We vragen de media en het publiek om datzelfde begrip nu onze collega’s weer thuis zijn.

Uit respect voor de privacy van de vijf medewerkers, zal Artsen Zonder Grenzen geen informatie over hun identiteit vrijgeven, noch over de omstandigheden van hun gevangenschap of vrijlating.

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds juni 2012 in veldhospitalen en gezondheidscentra in het noorden van Syrië. Er werden al meer dan 7000 chirurgische ingrepen uitgevoerd, 53.000 raadplegingen voor spoedgevallen en 88.000 poliklinische raadplegingen gehouden, en meer dan 2000 bevallingen medisch begeleid. Een netwerk van 50 ziekenhuizen en 80 gezondheidscentra die door Syrische artsen open wordt gehouden, krijgt steun van Artsen Zonder Grenzen in zeven gouvernementen. In Irak, Jordanië en Libanon heeft Artsen Zonder Grenzen uitgebreide medische hulpprogramma’s voor Syrische vluchtelingen. Daar werden bijna 400.000 raadplegingen gehouden.