Sociale media

  • NL
Open the menu

Verzorging van gewonden na hevige gevechten in Malakal, Zuid-Sudan


Na hevig geweld de afgelopen dagen in de deelstaten Boven-Nijl, Unity en Jonglei in Zuid-Sudan zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen en raakten honderden mensen gewond. In de plaatsen Malakal en Nasir, in Boven-Nijl, behandelde Artsen Zonder Grenzen 116 mensen met schotwonden.

Zuid-Sudan © Phil Moore
Zuid-Sudan © Phil Moore

‘Door de gevechten in Malakal kunnen we niet alle vluchtelingen bereiken en kan een deel van de bevolking niet de medische en humanitaire hulp zoeken die ze nodig heeft,’ zegt Raphael Gorgeu, landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen. ‘We behandelen elke dag meer en meer gewonden in onze ziekenhuizen, maar we zijn ook erg bezorgd om de leefomstandigheden van de honderdduizenden mensen in het hele land die hebben moeten vluchten voor het geweld. Velen moesten alles achterlaten en hebben nauwelijks voedsel, water of toegang tot zorg.’

 ‘De medische noden van de vluchtelingen zijn zo groot dat ziekenhuizen en klinieken overbelast raken. Artsen Zonder Grenzen versterkt haar noodhulpteams om aan de groeiende noden tegemoet te komen.

De afgelopen week heeft Artsen Zonder Grenzen haar noodhulpactiviteiten in Awerial, in de Merenstaat, en in hoofdstad Juba uitgebreid. Ook geven we op de weg van de onrustige plaats Bentiu en Leer hulp aan mensen die naar Leer trekken om geweld Bentiu te ontvluchten. Verder geven we hulp aan vluchtelingen in Malakal en Nasir, in Lankien (in de deelstaat Jonglei), in Nimule (in Oost-Equatoria) en over de grens in Kenia in Uganda.

Tegelijkertijd blijft Artsen Zonder Grenzen werken in haar reguliere projecten in Zuid-Sudan. We hebben momenteel 15 projecten in 9 van 10 deelstaten in het land. De afgelopen maand hebben onze teams 41.899 medische consulten gegeven, 1.628 patiënten opgenomen voor verpleging, 282 operaties uitgevoerd, geholpen bij 852 bevallingen en 655 mensen met oorlogswonden behandeld. 50 ton aan medicijnen en medisch materiaal is naar de verschillende projecten gebracht. In de projecten werken 278 internationale medewerkers samen met 2.890 Zuid-Sudanese medewerkers.

Artsen Zonder Grenzen roept alle strijdende partijen op om de integriteit van medische voorzieningen te respecteren en humanitaire en medische hulp mogelijk te maken aan iedereen die het nodig heeft, ongeacht hun afkomst.