Sociale media

  • NL
Open the menu

Veel Irakezen zonder zorg na verwoesting ziekenhuizen bij luchtaanvallen


Veel mensen in Noord- en Centraal-Irak zijn verstoken van medische zorg nadat ziekenhuizen en medische centra zijn verwoest bij luchtaanvallen.

© James Nichols
© James Nichols

Bij intense beschietingen en luchtaanvallen in Noord- en Centraal-Irak worden ziekenhuizen en andere medische voorzieningen geraakt. Burgers in de getroffen gebieden blijven zo verstoken van dringend nodige medische zorg. Ook ziekenhuizen waar Artsen zonder Grenzen werkt, zijn geraakt. De medische noodhulporganisatie roept alle strijdende partijen op om medische voorzieningen en medisch personeel te respecteren en toegang tot medische zorg mogelijk te maken.

Steeds meer ziekenhuizen getroffen

‘We krijgen berichten van medisch personeel in het land dat de afgelopen weken steeds meer ziekenhuizen worden getroffen door bommen,’ zegt landencoördinator Fabio Forgione. ‘Je ziet dat steeds meer medisch personeel vlucht omdat ze bang zijn voor aanvallen op de ziekenhuizen waar zij werken. We zijn zeer bezorgd dat heel veel mensen daardoor verstoken blijven van de medische zorg die zij acuut nodig hebben.’

Hel brak los

In de plaats Shirqat werd op 20 juli een ziekenhuis gebombardeerd. ‘Ik was op de spoedeisende hulp, bezig met een operatie, toen het ziekenhuis geraakt werd,’ zegt een Iraakse chirurg. ‘De hel brak los. De elektriciteit begaf het. Mensen renden alle kanten op, niet wetende of ze naar buiten moesten of in het ziekenhuis zelf moesten schuilen. Iedereen was doodsbang.’ Het ziekenhuis in Shirqat is daarna nog enkele keren getroffen. Alle patiënten zijn inmiddels geëvacueerd.

In de plaats Tikrit werd het grootste ziekenhuis in de stad al eerder, op 27 juni, door een bom geraakt. De ingang en de eerste hulp werden volledig verwoest. Een chirurg van het ziekenhuis: ‘Eén man lag dood op de grond. De rest van de patiënten werd overgebracht naar een ander ziekenhuis. Een groot deel van het medische personeel sloeg op de vlucht.’ Ook dit ziekenhuis werd in de dagen daarna meerdere keren aangevallen. De kliniek van Artsen zonder Grenzen in Tikrit werd op 13 juni geraakt bij beschietingen.

Toegang tot zorg afgesloten

Het ziekenhuis in de plaats Hawija, waar Artsen zonder Grenzen sinds 2011 werkt, is een van de weinige ziekenhuizen in de regio die nog niet aangevallen is. Een hulpverlener ter plaatse heeft echter wel gemeld dat er de afgelopen week twee keer bommen zijn ingeslagen op korte afstand van het ziekenhuis. Er worden plannen voorbereid om de medische activiteiten voort te zetten op andere locaties als het ziekenhuis wel getroffen wordt. ‘De toegang tot medische zorg in de conflictgebieden wordt steeds meer afgesloten, terwijl de noden alleen maar groter worden,’ zegt Forgione.