Torenhoge vaccinprijzen stellen arme landen voor verschrikkelijke keuzes
In een nieuw rapport laat Artsen Zonder Grenzen zien dat de kosten voor het vaccineren van kinderen in de armste landen ter wereld 68 maal hoger zijn dan in 2001. Zo kunnen vele landen nieuwe, dure vaccinaties tegen pneumokokken niet betalen. Elk jaar sterven ongeveer één miljoen kinderen aan deze ziekte. Aan de vooravond van de vaccinatietop in Berlijn op 27 januari roept Artsen Zonder Grenzen farmaceuten GlaxoSmithKline (GSK) en Pfizer op om hun prijs voor het pneumokokkenvaccin in ontwikkelingslanden te verlagen naar 4,30 euro per kind.
Te veel laten betalen
"Het is in tien jaar tijd 68 keer zo duur geworden om een kind volledig in te enten Het is in tien jaar tijd 68 keer zo duur geworden om een kind volledig in te enten, vooral omdat een handvol grote farmaceutische bedrijven donor- en ontwikkelingslanden te veel laten betalen voor vaccinaties die hen al miljarden euro’s in rijke landen hebben opgeleverd,’ zegt Rohit Malpani van MSF Access, de medicijncampagne van Artsen Zonder Grenzen. ‘Donorlanden zullen gevraagd worden om de komende vijf jaar 6,5 miljard euro op tafel te leggen voor vaccinaties voor arme landen. Een derde daarvan is voor één vaccin, het dure pneumokokkenvaccin. Met hetzelfde belastinggeld zouden we zo veel meer kinderen kunnen vaccineren als het vaccin goedkoper was.’
Opbrengst farmaceuten enorm
Het pneumokokkenvaccin beslaat, in kosten, ongeveer 45 procent van de totale prijs om een kind in een arm land te vaccineren. (Het volledige pakket aan vaccinaties biedt bescherming tegen twaalf ziekten.) De verkoop van het pneumokokkenvaccin heeft GSK en Pfizer sinds de lancering ervan samen ruim 16 miljard euro opgebracht.
Verschrikkelijke keuze voor arme landen
‘We hebben nu te maken met een kromme situatie waarbij ontwikkelingslanden als Marokko en Tunesië meer betalen voor het pneumokokkenvaccin dan Frankrijk,’ zegt Kate Elder, beleidsadviseur voor MSF Access. ‘De torenhoge prijzen van nieuwe vaccins stellen veel overheden voor de verschrikkelijke keuze tegen welke dodelijke ziekten zij hun kinderen kunnen beschermen.’
Elke jaar vaccineren teams van Artsen zonder Grenzen miljoenen mensen, veelal bij uitbraken van ziekten als mazelen, meningitis, gele koorts en cholera. In 2013 hielp Artsen Zonder Grenzen bij het toedienen van 6,7 miljoen vaccinaties en immunisatiemiddelen. De medische noodhulporganisatie is bezig met het opschalen van haar vaccinatieactiviteiten en focust daarbij vooral op routinevaccinatie en het uitbreiden van het te gebruiken pakket aan vaccinaties bij humanitaire noodsituaties.