Sociale media

  • NL
Open the menu

Zuid-Soedan: Veiligheidsproblemen dwingen AZG werk op te schorten in Gumuruk


Na drie veiligheidsincidenten in één van haar afgelegen gezondheidscentra, ziet Artsen Zonder Grenzen zich gedwongen om al haar activiteiten op te schorten in Gumuruk in de staat Jonglei in Zuid-Soedan.

Artsen Zonder Grenzen roept alle gewapende groepen, burgers en politieke partijen op om de neutraliteit van de medewerkers, activiteiten en faciliteiten van Artsen Zonder Grenzen te respecteren. Alleen zo kan Artsen Zonder Grenzen de levensnoodzakelijke hulp bieden aan mensen in nood.
“Aanvallen op onze medewerkers en onze ziekenhuizen maken dat we geen essentiële medische hulp meer kunnen verlenen. Onze medewerkers worden in gevaar gebracht en verhinderd om onze patiënten te verzorgen. Dit is volstrekt onaanvaardbaar”, zegt Rob Mulder, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Soedan.

Diefstallen en overvallen

In de staat Jonglei beheert Artsen Zonder Grenzen een centrum voor primaire gezondheidszorg in de stad Pibor en twee kleinere centra in de afgelegen gebieden Lekwongole en Gumuruk. Die plaatsen zijn alleen bereikbaar per boot of per vliegtuig nu het regenseizoen er bezig is.
Op 1 juli drong een groep gewapende mannen het gezondheidscentrum van Gumuruk binnen. De groep stal er de therapeutische voedingspasta die nodig is om ernstig ondervoede kinderen te behandelen. Drie dagen later, op 4 juli, werd opnieuw therapeutische voeding gestolen en deze keer ook medisch materiaal. Op 27 juli tenslotte werden vier medewerkers van Artsen Zonder Grenzen met geweld beroofd toen ze van Pibor naar Gumuruk reisden per boot.
“Hoewel wij absoluut gemotiveerd zijn om medische noodhulp te bieden aan de mensen in Gumuruk, kunnen we niet anders dan onze activiteiten hier opschorten,” zegt Mulder.

Geen andere ngo’s aanwezig

Het gezondheidscentrum in Gumuruk staat ter beschikking van meer dan 30.000 mensen. Het verleent basisgezondheidszorg, waaronder algemene raadplegingen, behandeling voor ondervoeding, ante- en postnatale verzorging en vaccinaties. Patiënten met meer complexe aandoeningen worden overgebracht naar het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Pibor. Vanuit Pibor kunnen de ernstigste gevallen die chirurgie vereisen per vliegtuig overgebracht worden naar ziekenhuizen in Boma of Juba.
“Meer dan 160 ondervoede kinderen kregen al een behandeling in onze Gumuruk. Elke week zijn er meer dan twintig nieuwe gevallen van ernstig ondervoede kinderen. Alleen wanneer de toegang tot deze dorpen verbetert, kunnen we de mensen te evacueren die dringend hulp nodig hebben. Onder hen zijn vrouwen met complicaties bij de bevalling, kinderen met cerebrale malaria en ernstige anaemia, die een bloedtransfusie nodig hebben”, zegt Gbane Mahama, de medische coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Soedan.
Op het bescheiden Ministerie van Openbare Gezondheid na is Artsen Zonder Grenzen de enige organisatie die primaire gezondheidszorg verleent in dit deel van de staat Jonglei. In Jonglei wonen 150.000 mensen. De dorpen liggen er ver uit elkaar en de wegen zijn slecht berijdbaar.
Artsen Zonder Grenzen heeft ziekenhuizen en gezondheidscentra in de Soedanese staten Warrab, Jonglei, Boven-Nijl, de Eenheidsstaat, Noord Bahr-el-Ghazal, de Westelijke Evenaarsstaat en de Centrale Evenaarsstaat, de overgangszone van Abyei, de Rode Zeestaat, Al-Gedaref en Noord-Darfur.