Sociale media

  • NL
Open the menu

Zorg voor vrouwen en kinderen in Grozny


AZG-teams bieden hulp aan Tsjetsjenen die lijden onder de gevolgen van de oorlog en van een beperkte toegang tot gezondheidszorg. Het gaat om zorg in gynaecologische, verloskundige en pediatrische klinieken. In dit artikel vertelt Zarieta Agassieva, medische coördinator van AZG in Tsjetsjenië, meer over de zorg die wordt geboden aan de vrouwen en kinderen van Grozny.

Na het werk met gevluchte Tsjetsjenen in Ingoesjetië, centraliseert AZG nu haar medische activiteiten in Tsjetsjenië, voornamelijk voor vrouwen en kinderen. Waarom?
In Grozny werken we in twee gynaecologisch-verloskundige klinieken in het district Staro-promyslovski – een grote zone met zo’n 70.000 inwoners. Toen de Tsjetsjeense families die door het geweld naar Ingoesjetië waren gevlucht, begonnen terug te keren naar hun land, in 2002, vestigden ze zich in dit district. De gynaecologisch-verloskundige klinieken volgden eigenlijk de verplaatsingen van de vluchtelingen. Toen ze naar Ingoesjetië vluchtten, werden de klinieken geïnstalleerd in speciale containers die in 2005 naar Grozny werden getransporteerd, omdat de Tsjetsjeense hoofdstad zwaar vernield werd tijdens de oorlog. Veel patiënten kennen AZG van in Ingoesjetië en wisten ons terug te vinden in Grozny.
Welke zorg wordt er geboden aan vrouwen?
Vrouwen kunnen komen voor gynaecologische consultaties – zowel bij een zwangerschap als voor contraceptie. Er zijn ook verschillende onderzoeken mogelijk (uitstrijkjes, colposcopiën, enz.). Onze twee gynaecologen verrichten zo’n 1400 consultaties per maand. Het geboortecijfer is eigenlijk vrij hoog. Vorig jaar waren er 28.000 geboorten is Tsjetsjenië, voor ongeveer 1,2 miljoen inwoners.
En kinderzorg in Grozny?
We hebben twee pediatrische consultatielokalen in het district Staro-promyslovsky district, in poliklinieken voor volwassenen. Veel moeders zijn analfabeet: ze zijn erg jong en zijn als gevolg van het conflict nauwelijks naar school geweest. Vaak moeten ze geïnformeerd worden over het belang van een goede voeding, of over kinderzorg. Pediaters en gynaecologen geloven in een effectieve communicatie met patiënten. Vrouwen zouden moeten praten over hun persoonlijke problemen, of die van hun kinderen, die overactief zijn en geheugenproblemen hebben…
Biedt AZG ook ondersteuning aan medische structuren?
Sinds 2000 bieden we medische hulp aan de materniteit van het Moeder- en Kindcentrum Aïmani Kadyrova. We schenken medicijnen en medisch materiaal. We hebben er ook kinderbedden en operatietafels geleverd. De gynaecologisch-verloskundige afdeling wordt bezocht door vrouwen uit heel Tsjetsjenië. In dit Moeder- en Kindcentrum worden gecompliceerde bevallingen begeleid en kinderziekten behandeld.
We horen zo weinig over Tsjetsjenië tegenwoordig: betekent dit dat de situatie verbeterd is?
De situatie is rustiger: de mensen voelen zich momenteel minder in gevaar. Velen die Grozny ontvlucht waren, zijn teruggekeerd. In de stad is een heropbouw aan de gang. Maar vanuit medisch oogpunt is er vooral een probleem met het vinden van personeel. Artsen zijn vertrokken, of doen andere jobs om te kunnen overleven.