Zorg voor hiv/aids en andere ziekten verwaarloosd
De afschuwelijke gevolgen van de cycloon Nargis brachten Myanmar (Birma) terug in het brandpunt van de internationale aandacht. De Irrawaddy Delta werd verwoest en een geschatte 130.000 mensen kwam om of raakte vermist. 48 uur nadat de cycloon toesloeg, begonnen teams van Artsen zonder Grenzen met het verlenen van noodhulp aan de mensen in de zwaarst getroffen gebieden van de grootste stad van het land, Yangon, en in de Delta.
Ondertussen was er nauwelijks aandacht voor de chronische en dringende medische noden in de rest van het land. De regering van Myanmar en de internationale gemeenschap doen vrijwel niets aan de bestrijding van hiv/aids, een ziekte die alleen al in 2007 25.000 dodelijke slachtoffers eiste.
Naar schatting 75.000 mensen hebben dringend aidsremmers nodig, terwijl minder dan 20 procent van hen toegang heeft tot deze behandeling. Op dit moment verzorgt Artsen zonder Grenzen ongeveer 80 procent van de aidsremmende behandeling in het land (aan meer dan 11.000 mensen). Dit is een onhoudbare en onacceptabele situatie.
Vandaar dat Artsen zonder Grenzen de moeilijke beslissing heeft moeten nemen om de toegang tot haar hiv/aids-programma rigoureus te beperken. Tegelijkertijd roepen we de regering van Myanmar en de internationale gemeenschap met klem op om de aidsremmende behandeling snel op grotere schaal in te voeren. De gezondheidsstatistieken van Myanmar behoren tot de slechtste in Zuidoost Azië.
De belangrijkste doodsoorzaak blijft malaria; meer dan de helft van de malariaslachtoffers in heel Zuidoost Azië valt in Myanmar. Bovendien worden er elk jaar 80.000 nieuwe tuberculosegevallen ontdekt (een van de hoogste cijfers ter wereld) en komt meervoudig resistente tuberculose steeds vaker voor.