Sociale media

Open the menu

Zoek- en reddingsschip Geo Barents heeft 572 mensen gered: nu op zoek naar veilige haven

Tussen 27 en 29 oktober heeft de Geo Barents – het zoek- en reddingschip van Artsen Zonder Grenzen op de Middellandse Zee – in totaal 572 mensen in nood gered op zee, tijdens 7 verschillende reddingsoperaties in internationale wateren voor de kust van Malta. Onder de overlevenden bevinden zich drie zwangere vrouwen, meer dan 60 minderjarigen en kleine kinderen, waarvan de jongste slechts 11 maanden oud is.

Enkele uren na de tweede redding van rotatie 19 werd een andere houten boot met 66 mensen in nood aangetroffen dankzij een door Alarm Phone gedeeld alarm. De redding werd met succes uitgevoerd en de 66 mensen hebben zich gevoegd bij de andere 190 overlevenden aan boord van de Geo Barents, waardoor in totaal 256 mensen zijn gered.
Een van de reddingen op 28 oktober. Van deze houten boot konden we 66 mensen redden. © Candida Lobes

7 reddingen, 7 keren tevergeefs contact opgenomen met Malta voor instructies

Tijdens alle 7 reddingsoperaties hebben de teams op de Geo Barents tijdig contact opgenomen met de Maltese maritieme autoriteiten. Op geen enkel moment heeft het Maltese reddingscoördinatiecentrum aan de Geo Barents instructies of coördinatie gegeven, noch hebben zij een veilige haven geregeld waar we de overlevenden van boord kunnen laten.

Passiviteit van staten in coördinatie en toewijzing veilige haven is flagrant

Het internationaal verdrag voor de veiligheid van mensenlevens op zee (de zogenaamde SOLAS- en SAR-verdragen) stelt nochtans duidelijk dat de regering die verantwoordelijk is voor de zoek- en reddingszone waarin de geredde personen zijn teruggevonden, verantwoordelijk is voor het bieden van een veilige haven of ervoor te zorgen dat een dergelijke plaats van veiligheid wordt geboden. “De passiviteit van de kuststaten hierin, met name die van Malta, is flagrant", verklaart Riccardo Gatti, rescue team leader aan boord van de Geo Barents.

572 geredde mensen blijven voorlopig op zee, veilige haven is nu nodig!

Na vier onbeantwoorde verzoeken aan de Maltese autoriteiten om een plaats van veiligheid, zijn nog eens drie verzoeken naar de Italiaanse autoriteiten gestuurd. Desondanks blijven 572 overlevenden nog steeds op zee achter zonder enige mogelijkheid om van boord te gaan. Europese autoriteiten moeten de Geo Barents een veilige haven toewijzen zodat alle overlevenden van boord kunnen, waar zij toegang kunnen krijgen tot menswaardige opvang en medische zorg.

572 mensen heeft de Geo Barents gered op zee en dat op enkele dagen tijd. Allemaal wachten zij momenteel op een veilige haven om van boord te kunnen
572 mensen heeft de Geo Barents gered op zee en dat op enkele dagen tijd. Allemaal wachten zij momenteel op een veilige haven om van boord te kunnen. © Candida Lobes

572 geredde mensen op zoek naar veiligheid, medische zorg en menselijkheid

572 geredde mensen… Dat zijn 572 aparte verhalen, 572 mensen die geen andere optie zien dan hun leven te riskeren over zee, op zoek naar veiligheid, medische zorg of menselijkheid. "Eén van de overlevenden aan boord is een jongen die vastbesloten is om naar Duitsland te gaan om zijn terminaal zieke moeder nog een laatste keer te zien”, zegt Gatti. “Er was geen mogelijkheid om een visum te krijgen en besloot deze jongen om haar te gaan zoeken langs de dodelijkste migratieroute ter wereld.”

“Iedereen die de Middellandse Zee oversteekt weet dat zijn leven in gevaar is, maar er is voor hen gewoon geen andere optie”

“Ik denk ook aan het gezin uit Togo en hun dochtertje van 11 maanden oud, dat in Libië werd geboren met een gespleten lip en nu moeite heeft met slikken. Haar ouders hebben in Libië gewerkt om geld opzij te leggen om hun dochter te genezen, terwijl ze tegelijkertijd probeerden een visum voor Europa te krijgen. Maar dat werd steeds geweigerd. De enige manier om de nodige behandeling te krijgen om hun leven te riskeren op zee. Iedereen die de Middellandse Zee oversteekt weet dat zijn leven in gevaar is, maar er is voor hen gewoon geen andere optie”, besluit Gatti.