Zimbabwe: Cholera blijft woeden in steden
Hoewel het aantal gevallen op het platteland afneemt, stelt Artsen Zonder Grenzen een stijging vast van het aantal patiënten in stedelijke gebieden.
Dat ondanks de berichten over een neerwaartse trend op nationaal niveau, zowel wat betreft het aantal nieuwe gevallen als doden.
“In de steden Chitungwiza en Kadoma en de hoofdstad Harare blijft de ziekte woeden,” zegt coördinator Markus Bachmann. “Die steden worden opnieuw getroffen door verslechterde waterbevoorrading en slecht sanitair.” Om de ketting van besmettingen te doorbreken, worden de preventieve acties verder opgevoerd. Daarbij horen voorlichting over hygiëne, waterbevoorrading- en ontsmetting en de verdeling van hygiënekits in de zwaarst getroffen gebieden.
In Chitungwiza, een stad met 35.000 inwoners, 35 km ten zuiden van Harare, is bijzonder precair. Het choleracentrum in die stad was het eerste dat Artsen Zonder Grenzen in het land opende, op 2 september 2008. “Ondanks verschillende weken met weinig patiënten, zien we hun aantal nu al weer vier weken op rij stijgen,” zegt Bachmann. Vorige week behandelde Artsen Zonder Grenzen 301 patiënten en dat was bijna opnieuw evenveel als op het hoogtepunt van de epidemie in begin januari.
Ondanks het duidelijke risico op verdere besmetting, geeft de overheid geen toestemming om preventieve maatregelen te nemen. Het team van Artsen Zonder Grenzen onderhandelt momenteel hard om vooruit te geraken.
In Kadoma kon Artsen Zonder Grenzen reageren op een uitbraak, waardoor vorige week 123 nieuwe patiënten werden binnengebracht. Dat is een stijging met vijftig procent tegenover de week daarvoor. Een twee cholera-eenheid werd ingericht om de patiënten ter plaatse te kunnen verzorgen. Daar bovenop behandelde het team nog eens 75 patiënten in een ander district, Chetugu.
In de dichtbevolkte buitenwijken van Harare stijgt het aantal patïenten, of blijft het erg hoog. De watervoorziening is erg onzeker geworden dat vertaalt zich onmiddellijk in meer zieken. Het team van Artsen Zonder Grenzen in Harare voert de ontsmetting van water met chloor verder op, en doet aan gezondheidspromotie in de probleemzones. Vorige week startte het team met de verdeling van hygiënekits, onder meer met ontsmettingsmateriaal en zeep, aan 7.900 gezinnen.
Vier snelle patrouilleteams blijven de situatie opvolgen in de drie provincies van Mashonaland. Naast de verzorging van patiënten focussen de teams zich op de watervoorziening en het sanitair, om de verdere verspreiding in te perken. Dit weekend verzamelden alle teams in Harare om kennis uit te wisselen en een strategie voor de toekomst uit te werken.