Sociale media

  • NL
Open the menu

Yemen: AZG vindt 35 dode vluchtelingen aan de kust


Mobiele teams van Artsen Zonder Grenzen hebben in de nacht van 22 april 35 dode vluchtelingen gevonden op het strand van Radah, in de provincie Abyan. De vluchtelingen waren van Somalische en Ethiopische afkomst.

Ze waren vertrokken uit de haven van Bosasso, in Somalië, om onveiligheid en de extreme armoede te ontvluchten. In bootjes van smokkelaars vaarden ze twee dagen lang in erg zware omstandigheden over de Golf van Aden. De overlevenden beschreven hun landing aan het team van Artsen Zonder Grenzen:
“Na een reis van twee dagen bereikten we de kust van Yemen op de avond van 22 april. Terwijl we de kust naderden begon, om een onbekende reden, iedereen plots te bewegen en de boot kapseisde.”

Dodelijke val

Veel vluchtelingen reisden in het ruim van de vissersboot die werd omgebouwd voor mensensmokkel. Ook in het laadruim van het schip, gebouwd om vis te vervoeren, zat mensen. Dat ruim was een dodelijke val toen de boot kapseisde.
Het team van Artsen Zonder Grenzen vond het de gekapseisde boot. Met de hulp van lokale inwoners slaagde het team er in om nog drie vrouwen uit het ruim te bevrijden. Alle andere vluchtelingen in het ruim waren verdronken. Ook veel vluchtelingen die wel van boord, raakten zijn verdronken, omdat ze niet konden zwemmen. De dodentol van deze landing bedraagt nu 35, maar er worden mogelijk nog mensen vermist.
De vluchtelingen vertelden dat tijden hun reis gewapende Somalische piraten hen wilden beroven en in zee gooien in het midden van de oceen. De mensensmokkelaars onderhandelden met de piraten om verder te kunnen varen.

Hoge dodentol

Op 10 april dwongen mensenhandelaren op een andere boot met 76 vluchtelingen, de vluchtelingen overboord te springen in het diepe water aan de kust van Yemen. Dat gebeurde op 30 km van de stad Ahwar. De volgende dag spoelden zestien lijken aan, een onbekend aantal vluchtelingen blijft versmist. Artsen Zonder Grenzen hielp 48 overlevenden van deze landing.
Dit soort verhalen is schering en inslag in het project van Artsen Zonder Grenzen in Ahwar. Mensen die vluchten voor de oorlog en de extreme armoede hebben geen andere keuze dan de riskante reis ondernemen. Ze varen twee dagen in een boot tussen de 8 en 10 meter lang, met tussen de 100 en 120 mensen. Meestal krijgen ze tijdens de reis geen eten of drinken en mogen ze ook niet bewegen.
De dodentol van dit soort reizen ligt hoog. Sinds september 2008 werden minstens 338 lijken gevonden langs de kust van Abyan. Daar zijn de lijken die ongemeld worden begraven door vissers of andere vluchtelingen niet bijgerekend.
In 2008 publiceerde Artsen Zonder Grenzen het rapport
‘No Choice’ over de gevaarlijke tocht over de Golf van Aden die wanhopige vluchtelingen ondernemen.