West-Afrika getroffen door ergste meningitisepidemie sinds jaren
In het deel van Afrika dat bekend staat als ‘de meningitisgordel’ zijn meer dan 1.900 mensen aan de ziekte gestorven sinds het begin van dit jaar.
Alleen al in Nigeria, Niger en Tsjaad zijn 56.000 zieken gemeld in de gebieden waar Artsen Zonder Grenzen werkt. De teams zijn momenteel bezig met een vaccinatiecampagne voor zeven miljoen mensen, de grootste vaccinatiecampagne die Artsen Zonder Grenzen ooit voerde.
Elke dag reizen teams naar gezondheidsposten, zowel in stedelijke als verafgelegen gebieden, om gegevens te verzamelen, patiënten te onderzoeken en behandelen en om medicijnen te geven aan de gezondheidsfaciliteiten. Samen met de overheden zijn tientallen teams van Artsen Zonder Grenzen bezig met vaccinatiecampagnes om de impact van de epidemie te beperken.
Meningococcale meningitis is een besmettelijke en dodelijke bacteriële infectie van het hersenvlies. De bacterie wordt verspreid door het vocht in de adem, speeksel en slijm uit de keel, en wordt makkelijk overgedragen door nauw contact. Gemiddeld kan de helft van alle zieken die niet behandeld wordt sterven, en nog steeds tien procent van wie wel behandeld wordt. De bacterie die momenteel woedt, blijkt erg kwetsbaar voor medicatie, waardoor 97% van de behandelde patiënten kan overleven.
De epidemie in Nigeria zou wel de zwaarste zijn sinds 1996. Teams van Artsen Zonder Grenzen werken al vier maanden samen met het Ministerie van Volksgezondheid om de verspreiding van de epidemie in negen staten te beperken. Er zijn meer dan 50.000 gevallen gemeld en meer dan 1.500 zijn aan de ziekte gestorven.
In Nigeria
“Nigeria wordt dit jaar erg zwaar getroffen door de epidemie,” zegt Ibrahim Younis, de coördinator van noodoperaties voor Artsen Zonder Grenzen in Nigeria. “Dankzij het werk van de teams zien we het aantal gevallen in bepaalde gebieden dalen. Maar op andere plaatsen stijgt het nog steeds. Maar door de efficiëntie van de antibiotica die we gebruiken, sterven er relatief gezien weinig mensen.”
Tegelijkertijd hebben teams al bijna drie miljoen mensen gevaccineerd. Het plan voor de komende week is om nog ongeveer 1,6 miljoen mensen te vaccineren. De laatste twaalf weken hebben de teams gewerkt in negen staten: Bauchi, Jigawa, Katsina, Gombe, Kaduna, Sokoto, Kebbi, Niger and Zamfara. In Gombe zijn de activiteiten geëindigd, en ook in de staten Kaduna en Niger zullen ze binnenkort afgelopen zijn.
In Niger
In Niger verspreidt de epidemie zich in verschillende zuidelijke gebieden. Hier werkt Artsen Zonder Grenzen samen met het Ministerie van Gezondheid om mensen te verzorgen en te vaccineren, met name in de regio’s Dosso, Maradi en Zinder. Ook in de hoofdstad Niamey helpt Artsen Zonder Grenzen met de behandeling van patiënten. Er is extra personeel naar Niamey gestuurd om daarbij te helpen.
Volgens het Ministerie van Volksgezondheid zijn er in totaal al 6.465 gevallen van meningitis, waarvan 288 dodelijke. Net zoals in Nigeria organiseert Artsen Zonder Grenzen massale vaccinatiecampagnes in de getroffen gebieden. Samen met het Ministerie van Gezondheid vaccineert de organisatie 2,6 miljoen mensen in drie de zuidelijke gebieden.
In Tsjaad
Ook Tsjaad is getroffen door de meningitisepidemie. Volgens het Ministerie van Gezondheid zijn er in het land 114 mensen gestorven aan de ziekte en zijn er zo’n duizend gevallen gemeld. Teams van Artsen Zonder Grenzen zijn begonnen met de vaccinatie in Dourbali, in zuidelijke gebieden en zullen verder werken in Goundi in Pala. In totaal zullen 120.000 mensen ingeënt worden.
In totaal werken 187 internationale medewerkers en 7.500 lokale medewerkers mee aan de behandeling van patiënten en de vaccinatiecampagnes in Nigeria, Niger en Tsjaad.