Sociale media

  • NL
Open the menu

Werken met straatkinderen in Manilla


De afgelopen maanden werden de projecten van AZG in Manilla, de Filippijnse hoofdstad, aangepast. Op die manier wil AZG beter rekening kunnen houden met de noden van de straatkinderen, die in de stad haar voornaamste doelgroep zijn. De meeste kinderen zijn tussen 15 en 18 jaar oud.

"Vaak komen deze kinderen op straat terecht om problemen van mishandeling binnen het gezin te ontvluchten. Ze hebben dan ook relationele problemen met volwassenen", aldus Yvonnie Abes, terreincoördinator bij AZG. "Hoe langer deze kinderen op straat leven, hoe moeilijker het voor hen is om zich opnieuw te integreren in een normale samenleving."
Straatkinderen zijn een vast beeld in de straten van Manilla, en AZG probeert de Filippijnse samenleving enigszins toleranter te maken tegenover hen. In heel het land leven naar schatting 200.000 kinderen op straat, waarvan zo'n 70.000 alleen al in de straten van de hoofdstad Manilla.
AZG is actief in twee deelgebieden van de hoofdstad Manilla - waarvan het ene Cubao, Marikina River Bank en Santa Lucia omvat, en het andere Caloocan Cemetery, Monumento en Malabon. Deze gebieden werden uitgekozen omdat hier nog geen hulp werd verleend door andere NGO's, of omdat er specifieke medische problemen zijn, zoals seksueel overdraagbare aandoeningen, ongewenste zwangerschappen en tienerzwangerschappen.
Eén team runt een mobiele eenheid, verricht medische onderzoeken en verstrekt gratis geneesmiddelen; het tweede team probeert ondertussen de maatschappelijke aanvaarding van deze kinderen door de Filippijnen te verbeteren. Momenteel werken 23 AZG'ers mee aan dit project, dat als algemeen opzet heeft de sociale reïntegratie van de kinderen in de samenleving te bevorderen. Er zijn permanent 60 kinderen in behandeling. Zodra één geval is opgelost, wordt onmiddellijk gestart met een ander.
"Wij zorgen voor de kinderen in onze regio, we proberen zoveel mogelijk bij hen te zijn in hun eigen omgeving, en een relatie op te bouwen die op vertrouwen steunt", legt maatschappelijk werkster Francia Bodoso uit. "Wanneer we hun problemen kunnen oplossen, proberen we de kinderen van de straat te halen en ze te herenigen met hun familie. We zoeken een onderkomen voor hen. We laten niet af vóór we een oplossing hebben gevonden waardoor het kind het leven op straat achter zich kan laten."
De lokroep van de straat is voor deze kinderen erg sterk. Het is bijna een subcultuur, met haar eigen gebruiken. Druggebruik en prostitutie komen erg veel voor, en de kinderen vinden bescherming in bendes.
Naast de rechtstreekse hulpverlening aan de kinderen, helpt AZG belangrijke actoren - zoals gezondheidswerkers, politieagenten en cipiers - inzicht te krijgen in de medische, sociale en psychologische problemen waarmee deze jongeren te maken krijgen. Ook het bewerken van lokale overheden en instanties om de behandeling en levensomstandigheden van deze jonge mensen te verbeteren, is een belangrijk onderdeel van het werk van AZG.