Sociale media

  • NL
Open the menu

Wereldmalariadag 2012: Resistentie tegen malariamedicatie en hoog aantal besmettingen vormen tijdbom


Op 25 april, Wereldmalariadag, zullen gezondheidsorganisaties de belangrijke vooruitgang in de strijd tegen deze dodelijke ziekte, die elk jaar meer dan één miljoen levens eist, in de kijker zetten. Maar ondanks de opmerkelijke vooruitgang op het vlak van innovatie en investering, ziet Artsen Zonder Grenzen nog steeds veel gevallen van malaria in Afrikaanse landen.

© Robin Meldrum/AZG-MSF
© Robin Meldrum/AZG-MSF

In bepaalde provincies van Congo is er de laatste zes maanden een infectiegraad die hoger ligt dan de noodtoestand. Dit is te wijten aan een falend controlesysteem, een gezondheidssysteem dat niet in staat is malaria onder controle te krijgen, een slechte organisatie, en een gebrek aan diagnosetesten en geneesmiddelen.

Resistentie

Ook de aanhoudende rapporten over een stijgend aantal gevallen van malaria die resistent zijn aan de geneesmiddelen in Thailand, Myanmar en Cambodja baren grote zorgen. ACT (artemisinin combination therapy) is momenteel het enige efficiënte medicijn om malaria te bestrijden.

In 2010 diende Artsen Zonder Grenzen aan bijna één miljoen patiënten in dertig landen ACT toe. De opkomst van ACT-resistentie in Afrikaanse landen verergert een bestaand en desastreus probleem, want er bestaat geen alternatieve behandeling voor deze dodelijke ziekte.

Toegang tot gezondheidszorg blijft een probleem

De risicofactoren die kunnen leiden tot een stijging van resistentie tegen geneesmiddelen zijn aanwezig in Afrika en moeten uitgeroeid worden. De toegang tot kwaliteitsvolle zorg en behandeling is nog te beperkt waardoor men minderwaardige of namaakmedicijnen gebruikt.

De geneesmiddelen worden vaak in te kleine hoeveelheden genomen of de behandeling wordt vaak stopgezet omwille van de hoge kosten of omdat men het belang van een volledige behandeling niet juist inschat. Hoewel er goedkope en snelle tests bestaan, worden malariageneesmiddelen vaak gegeven zonder juiste diagnose. Dit leidt tot overmatig gebruik van de geneesmiddelen wanneer het niet nodig is.

Nood aan betere preventie én behandeling

Men moet dringend een aantal maatregelen nemen: meer dringende preventie –en behandelingsinitiatieven, investering in gezondheidspromotie, en maatregelen om de behandeling te verbeteren en de overdracht te verminderen. Nationale malariaprogramma’s moeten regelmatig de effectiviteit van de medicijnen monitoren en actie ondernemen als die daalt. Op plaatsen waar al resistentie of verminderde effectiviteit is, zijn inspanningen nodig om de verspreiding van malariaresistentie in te dijken.

Een grootschalig pakket om malaria op te sporen, te behandelen, op te volgen en te voorkomen zal meer levens redden en vermijdt een verdere toename van resistentie tegen het enige levensreddende antimalariamiddel dat vandaag bestaat, of stelt die ten minste zo lang mogelijk uit.