Sociale media

  • NL
Open the menu

Wereldfonds tegen Aids, Malaria en Tbc wordt dramatisch ondergefinancierd


De grote donorlanden hebben ervoor gekozen hun bijdrage te verlagen voor het belangrijkste internationale financieringsmechanisme dat de levens moet redden van miljoenen mensen die dreigen te sterven aan aids, tbc en malaria.

De beslissing van de grote donorlanden om het Wereldfonds voor de bestrijding van aids, tbc en malaria zwaar te onderfinancieren, werd vandaag genomen op de conferentie van het Wereldfonds in New York en zal ongetwijfeld levens kosten. Bovendien is de beslissing een zware slag voor het vermogen van landen om programma’s te leiden tegen drie van de meest besmettelijke, dodelijke ziekten ter wereld.
Dr. Jennifer Cohn, beleidsadviseur hiv/aids voor AZG:  “Dit is een ongelukkig keerpunt in de strijd tegen aids, tuberculose en malaria. De wereldleiders hebben het Wereldfonds nu officieel ondergefinancierd. Hun beslissing zal ertoe leiden dat miljoenen mensen bezwijken aan ziekten die normaal perfect behandeld kunnen worden."
"Ambitieuze programma’s die het verschil tussen leven en dood zouden kunnen maken, zullen niet langer haalbaar zijn. Nu hebben we dringend nood aan een crisisplan en extra bijdragen om de huidige subsidies te behouden en onze veelbelovende behandelings- en preventieprogramma’s uit te breiden en te verbeteren.”
Malawi is een goed voorbeeld van wat op het spel staat. Onlangs diende de Malawische regering een aanvraag in bij het Wereldfonds voor een programma dat de overdracht van hiv van zwangere vrouwen op hun kind(eren) spectaculair zou terugdringen. De kans is groot dat het programma, dat het aantal infecties van moeder op kind van een huidige 35 % tot maar liefst 2 % zou doen dalen, niet meer mogelijk is.
Op dezelfde manier zullen de inspanningen in Kenia en Zuid-Afrika om een behandeling te voorzien voor iedereen die ze nodig heeft, zonder een goed gefinancierd Wereldfonds bijna onmogelijk gemaakt worden.
Het Wereldfonds schat dat als ze haar doel van 20 miljard dollar op drie jaar bereikt zou hebben, 7,5 miljoen mensen met hiv/aids een behandeling met aidsremmers zouden krijgen. Eind 2009 waren er dat maar 2,5 miljoen.
In haar begroting hield het Wereldfonds geen rekening met de extra kosten van internationale plannen om de diagnose en behandeling van resistente tuberculose uit te breiden, of de kostprijs van de toepassing van de nieuwe behandelingsrichtlijnen van de WHO. De Who dringt aan op betere eerstelijnsmedicatie tegen hiv en een snellere start van de behandeling van patiënten.
De teller op de conferentie van het Wereldfonds bleef hangen op 11,7 miljard, veel minder dan de $20 miljard die nodig is om programma’s uit te breiden. Het is zelfs minder dan de benodigde 13 miljard dollar om de bestaande programma’s te kunnen blijven leiden.
Dit jaar nam de VS voor het eerst deel aan de aanvulling van het Wereldfonds. Het land beloofde $4 miljard over drie jaar – een teleurstellend bedrag, aangezien de VS meestal een derde van de subsidies van het Fonds bijdragen.
Bovendien zijn de subsidies van de VS voor het bilaterale President’s Emergency Plan for AIDS Relief (PEPFAR) al gestagneerd. Landen zoals Italië en Zweden hebben zelfs geen bijdrage geleverd aan het Wereldfonds. Er zijn echter wel landen, waaronder Frankrijk, die hun bijdrage verhoogd hebben, zij het dan wel in bescheiden mate. De financiering van Duitsland is hetzelfde gebleven.
“Het falen van de wereldleiders vandaag is bijzonder schandalig. Enkele weken geleden, op de Millenniumdoelentop, verklaarden ze immers nog opnieuw dat ze zich zouden blijven inzetten voor de wereldwijde gezondheid,” aldus Dr. Cohn.