Sociale media

  • NL
Open the menu

Wereldaidsdag - News


AZG vraagt internationale gemeenschap om aids-behandelingsprogramma's uit te breiden

"Mensen die leven met HIV/aids hebben geneesmiddelen nodig, geen mooie woorden."

Zes jaar nadat de tritherapie een revolutionaire vooruitgang teweegbracht in de aids-bestrijding in het Westen, kan nog steeds slechts 1% van de patiënten in sub-Saharaans Afrika hiervan genieten. AZG vraagt de internationale gemeenschap vandaag om de anti-retrovirale behandelingsprogramma's (ARV) drastisch op te voeren in de ontwikkelingslanden, waar meer dan 95% van alle patiënten leeft.
Ongeveer 6 miljoen van de 42 miljoen mensen die wereldwijd leven met HIV/aids, hebben klinisch gezien onmiddellijk een anti-retrovirale behandeling nodig. Toch kunnen in de ontwikkelingslanden slechts 300.000 mensen die met HIV/aids leven een dergelijke behandeling krijgen. De helft hiervan leeft in Brazilië. "Seropositieven en aids-patiënten in de ontwikkelingslanden hebben geneesmiddelen nodig en zijn het moe dat de internationale gemeenschap zich niet aan haar beloften houdt", zegt Bernard Pécoul, Directeur van de Campagne voor de Toegang tot Basisgeneesmiddelen van AZG. "Zonder de belofte van donorhulp en de politieke wil maken de regeringen zich mee schuldig aan de dood van miljoenen mensen. We kunnen geen dag langer wachten om de ARV-behandelingsprogramma's toegankelijk te maken voor grotere aantallen patiënten."
AZG verzorgt al vele jaren seropositieven en aids-patiënten in de ontwikkelingslanden en biedt sinds begin 2001 ook anti-retrovirale therapie aan. Vandaag biedt onze organisatie een ARV-behandeling aan aan patiënten in tien landen (Cambodja, Guatemala, Honduras, Kameroen, Kenia, Malawi, Oeganda, Oekraïne, Thailand en Zuid-Afrika). In 2003 zal AZG dubbel zoveel patiënten opnemen in de bestaande projecten en wil ze in tien andere landen bijkomende programma's opstarten.
In Zuid-Afrika bijvoorbeeld werkt AZG in Khayelitsa, een township in de buurt van Kaapstad waar 20 % van de bevolking seropositief is of aids heeft. AZG verzorgt er meer dan 3000 patiënten en biedt 300 mensen met HIV/aids een ARV-behandeling met generische medicijnen aan. Ook al bevond de meerderheid van deze patiënten zich bij de start van de therapie reeds in een vergevorderd stadium van de ziekte, toch bedragen hun overlevingskansen nu 90%. "Wij hebben vastgesteld dat hun gezondheidstoestand opmerkelijk verbeterd is," zegt dr. Eric Goemaere, Landverantwoordelijke voor AZG in Zuid-Afrika en arts in de kliniek van Khayelitsa. "Na zes maanden behandeling komen de patiënten gemiddeld zeven kilogram bij en lopen ze vijf keer minder kans om opportunistische infecties te krijgen. Deze resultaten bewijzen overtuigend dat anti-retrovirale therapieën wel degelijk succes kunnen hebben in een arme gemeenschap."
"Wat wij en andere niet-gouvernementele organisaties doen is echter niet voldoende, want de toegang tot behandeling moet voor alle zieken gegarandeerd zijn," zegt dr. Bernard Pécoul. "De regeringen moeten nationale ARV-behandelingsprogramma's opzetten en implementeren. De behandeling moet gratis zijn of minstens betaalbaar voor de patiënten. Daarvoor we hebben we goedkopere geneesmiddelen nodig en vereenvoudigde behandelingsprotocvollen die aangepast zijn aan de specifieke context van de ontwikkelingslanden."
Eén van de grootste barrières voor het uitbreiden van de behandelingsprogramma's is het gebrek aan fondsen. Tot nog toe hebben de donors slechts een klein deel bijgedragen van de naar schatting 7 tot 10 miljard USD die jaarlijks nodig zijn in de strijd tegen aids, en het ziet er niet naar uit dat er het komende jaar voldoende middelen zullen kunnen worden verzameld. Om de toegang tot ARV-behandelingen voor de miljoenen patiënten in de ontwikkelingslanden mogelijk te maken, roept AZG de internationale gemeenschap op om zich vandaag te mobiliseren.