Sociale media

  • NL
Open the menu

Wereldaidsdag: Kies voor het leven – kies voor een behandeling


 


Luister hier naar het volledige nummer:
Music door Zuid-Afrikaans artiest P'zho

Probeer maar eens een levensbelangrijk probleem te verzwijgen, terwijl bijna iedereen die je kent ermee te maken heeft. De statistieken vertellen je dat heel wat mensen in je buurt, op je werk, in je familie hetzelfde probleem hebben, maar je weet niet wie je in vertrouwen kan nemen.

Als anderen zien dat je elke dag je pillen neemt, krijg je misschien een gemene bijnaam van 3 letters: HIV. Want het virus doet er soms meer dan tien jaar over om je te doden, maar de sociale uitsluiting kan meteen komen. Dus verstop je je. Je offert je fysieke gezondheid op omdat je er anders sociaal aan ondergaat.

Maar vandaag zou niemand meer mogen sterven aan aids en niemand zou nog anderen mogen besmetten. Wie hiv heeft en zijn medicatie correct en plichtsbewust blijft nemen, loopt zo goed als geen risico om het virus door te geven aan zijn partner of ongeboren kind. Hoe kan het dan dat HIV/aids nog steeds elk jaar een miljoen mensen doodt, en er nog eens twee keer zoveel besmet?

Experts zijn het erover eens dat de strijd tegen HIV opgevoerd moet worden als we de epidemie willen afremmen en stoppen. Maar dat kan niet met alleen de mathematische modellen en theoretische plannen die in nette kantoorruimtes zijn opgesteld. De mensen en hun gemeenschappen zelf moeten willen breken met de tragische cultuur van geheimhouding en stigma. Zij moeten mekaar aanmoedigen om eenvoudig klinkende maar soms moeilijk vol te houden regels te blijven volgen: “Gebruik condooms – laat je testen – neem je aidsremmers”.

Voor Wereldsaidsdag heeft Artsen Zonder Grenzen dit jaar de handen in mekaar geslagen met hiv-patiënten in de Zuid-Afrikaanse sloppenwijk Kayelitsha, die erg zwaar door hiv/aids getroffen is. Met een enorme muurschildering en een aanstekelijk rapnummer willen we de boodschap overal laten weerklinken dat ook wie hiv heeft, een normaal leven kan leiden.