Sociale media

  • NL
Open the menu

Watersnood in Pakistan: Noden in het zuiden blijven hoog


Tien weken na het begin van de overstromingen is het water weggetrokken in de provincies Khyber Pakhtunkhwa en Punjab. In de provincies Sindh en Baluchistan blijft AZG ontheemden helpen.

Niet alleen met onmiddellijke noden zoals gezondheidszorg en drinkwater, maar ook met tijdelijke onderkomens.
Medische teams blijven Sindh doorkruisen met mobiele hulpposten. In het zuiden van de provincie waren diarree en huidziekten de belangrijkste doodsoorzaak bij het begin van de overstromingen. Die cijfers zijn nu sterk gedaald, maar nu krijgen de teams meer te maken met patiënten met algemene pijn. Die pijn is waarschijnlijk het gevolg van de uitzonderlijke stress. Daarom zijn teams begonnen met mentale gezondheidszorg.

Voedsel en water

Daarnaast blijven de teams ook alert voor ondervoeding in Sindh en Baluchistan. Na de overstromingen steeg het aantal kinderen in de voedingscentra van Artsen Zonder Grenzen snel, door de voedselschaarste en het grote aantal ontheemden op sommige plaatsen. Artsen Zonder Grenzen behandelde al meer dan 3.600 ondervoede kinderen.

Er word ook meer dan 1.250.000 liter zuiver water per dag verdeeld en teams van Artsen Zonder Grenzen bouwen latrines, douches en kranen om de handen te wassen. Gezondheidsvoorlichters verspreiden informatie over hygiëne. Dat alles moet de gezondheidsrisico’s, die sterk toenamen met de overstromingen, helpen inperken.

Onderkomen

Het behandelen van ondervoeding en de verdeling van drinkwater is niet eenvoudig, omdat veel groepen vluchtelingen zich blijven verplaatsen. Dat maakt het ook moeilijk een goed zicht te krijgen op de nood aan onderdak. Die is nog steeds groot.
Veel mensen beginnen de vluchtelingenkampen te verlaten en willen naar huis, ook al is dat huis vaak verwoest door het water. Artsen Zonder Grenzen verdeelde eerder al bijna 15.000 tenten en zet nu ook tijdelijke woningen op.
De tijdelijke woningen zijn 25 vierkante meter groot en gemaakt van bamboe en plastic zeilen. Ze zijn bedoeld om een jaar te kunnen blijven staan. Er zullen ook reconstructiekits worden verdeeld. Daarvoor wordt er nauw samengewerkt met de lokale gemeenschappen, om precies te weten wat er nodig is.

Afsluiten van noodprojecten

In de noordelijker gelegen provincies Punjab en Khyber Pakhtunkhwa is het water intussen teruggetrokken. De noodfase is voorbij en Artsen Zonder Grenzen heeft er haar noodhulpprogramma’s dan ook afgesloten.
De projecten die al bestonden vóór de overstromingen, worden natuurlijk verdergezet. Deze projecten richten zich vooral op tweedelijnsgezondheidszorg – spoedafdelingen, spoedchirurgie en spoedbevallingen – in het conflictgebied.
Voor haar projecten in Pakistan aanvaardt Artsen Zonder Grenzen geen fondsen van eender welke overheid. Er wordt uitsluitend met private financiering gewerkt.