Sociale media

  • NL
Open the menu

Watersnood in Pakistan: nieuwe overstromingen vertragen hulp


In Pakistan krijgen nieuwe gebieden te kampen met overstromingen. Artsen Zonder Grenzen moest een aantal distributies van noodhulp uitstellen, maar verkent ook nieuwe getroffen gebieden in Punjab en Sindh.

Afgelopen weekend werd het district Hangu getroffen. Dat was tot nu toe gespaard gebleven, maar door de overstromingen liep een ziekenhuis onder water. Artsen Zonder Grenzen heeft er een centrum voor de bestrijding van diarree en biedt er chirurgische hulp.
Ook werden huizen verwoest en liep een kamp voor getroffenen van de overstromingen schade op. Het team stuurde onmiddellijk materiaal om het lokale gezondheidscentrum te ondersteunen. Vanmorgen berichtte het team over tientallen mensen die dakloos waren geworden. Het is nog bezig om meer informatie over de gevolgen van de overstromingen te krijgen.

Noodhulpgoederen

In Nowshera moest het team de distributie van noodhulpgoederen aan ongeveer 4.500 families uitstellen vanwege de overstromingen. De plaats waar de verdeling zou plaatsvinden was inmiddels een meter onder water komen te staan.
In Baloechistan kon door een overstroming op de weg tussen Dera Murad Jamali en Khabula een vrachtwagen van Artsen zonder Grenzen een distributieplaats niet bereiken. Het team moest terreinwagens inzetten om pakketten voor persoonlijke verzorging en andere noodhulpgoederen te verdelen onder 1.000 families. De distributie zal nog de hele week doorgaan.
Onlangs de nieuwe overstromingen gaan de teams door met het verzorgen van drinkwater, noodhulpgoederen en medische zorg voor duizenden getroffenen in de gebieden Nowshera, Peshawar, Charsadda en geïsoleerde groepen mensen rond Manjoshori in Baloechistan.

Medische zorg

Onze medische teams breiden hun activiteiten verder uit. De teams zien vooral veel aandoeningen die te maken hebben met de leefomstandigheden, zoals huidinfecties en diarree.
In de provincie Baloechistan en de districten Malakand, Swat en Peshawar zijn nieuwe mobiele hulpposten opgestart. De teams richten zich op de meest kwetsbare mensen, die geen toegang hebben tot gezondheidszorg. Door de voortdurende veranderingen in de waterstand is de bevolking steeds onderweg, wat het bieden van hulp moeilijk maakt.
De afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis van Nowshera is nu 24 uur per dag open, na de installatie van generatoren. Ook de polikliniek is hersteld.

Water

Schoon water is essentieel voor het vermijden van ziekten. In Charsadda, Nowshera en Swat ondersteunen onze water- en sanitatieteams de lokale autoriteiten bij het herstel van de watervoorziening. Waar nodig brengen teams per vrachtwagen water naar de bevolking.
In Charsadda verdelen ze zo meer dan 85.000 liter water, naast de 21 waterpunten die Artsen Zonder Grenzen er ook ingericht heeft. In Nowshera zijn teams begonnen met het herstel van de drinkwatervoorziening en voeren we drinkwater per vrachtwagen aan
Artsen Zonder Grenzen is van plan de getroffen gebieden verder te verkennen. Het vermoeden is dat er nog veel geïsoleerde gebieden zijn waar mensen nog geen hulp hebben gehad. In de afgelopen dagen konden die verkenningen per helikopter niet doorgaan vanwege het weer.

Evacuatie

De situatie in de provincies Sindh en Punjab is zeer zorgelijk. Vanwege zware regens hebben de autoriteiten honderdduizenden mensen in de afgelopen dagen geëvacueerd. Een verkennend team van vijf medewerkers van Artsen Zonder Grenzen, waaronder twee doktoren, is vandaag naar het district Muzaffargarh in de provincie Punjab vertrokken. Een ander team zal morgen de situatie in Kashmor, provincie Sindh, bekijken.

Hulpvluchten

Een eerste hulpvlucht met zestig ton water en sanitatie-apparatuur, medicijnen en logistiek materiaal is inmiddels aangekomen in Pakistan. Een tweede vlucht met vijftig ton noodhulpgoederen komt in de komende dagen aan. Inmiddels werken meer dan honderd internationale medewerkers en 1.200 Pakistaanse hulpverleners voor Artsen zonder Grenzen in Pakistan.