Sociale media

  • NL
Open the menu

Watersnood in Pakistan: AZG opent nieuwe projecten in Sindh en Baloechistan


Meer dan vier weken na het begin van haar hulpverlening bij de overstromingen in Pakistan blijft Artsen Zonder Grenzen haar activiteiten in het rampgebied verder uitbreiden. De organisatie maakt zich op om ook in nieuwe gebieden aan de slag te gaan, waar slachtoffers tot nog toe nog geen hulp kregen.

Bekijk de projecten uit
dit artikel op de kaart.

In de provincies Baloechistan en Sindh heeft het stijgende water op sommige plaatsen meer dan negentig procent van de bevolking ontheemd. In verschillende gebieden blijft het waterpeil stijgen, omdat de watermassa breuken in aan aantal dammen heeft veroorzaakt. In het zuiden van Sindh en Kashmor hebben families hun toevlucht gezocht op hoger gelegen terrein langs kanalen, spoorlijnen en wegen.
In Sukkur, in het noorden van Sindh, is Artsen Zonder Grenzen daarom begonnen met de verdeling van hulpgoederen en zijn drie mobiele hulpposten ingezet. De hulpposten zien groepen van soms wel duizend mensen die dringend medische zorgen nodig hebben, vooral kinderen. Nog in Sukkur ondersteunt Artsen Zonder Grenzen de pediatrische afdeling van het ziekenhuis.
In het zuiden van Sindh heeft Artsen Zonder Grenzen een nieuwe coördinatiepost geïnstalleerd om de hulpverlening in het gebied te organiseren. Verkenningsteams blijven gebieden in Sindh en Baloechistan, maar ook in de provincies Punjab en Khyber Pakhtunkhwa bezoeken om tegemoet te kunnen komen aan de enorme medische en humanitaire noden.

Het belang van zuiver water

Om de mogelijke uitbraak van ziektes tegen te gaan, verdeelt Artsen Zonder Grenzen zuiver water in de steden en een aantal afgelegen dorpen Khyber Pakhtunkhwa.  De komende dagen zal ook in Sindh en Baloechistan drinkwater verdeeld worden. In de steden Dera Murad Jamali en Sukkur zullen teams het waterleidingsysteem onderzoeken, zodat het water gezuiverd kan worden voor het bij de mensen komt.
Over heel Pakistan verdeelt Artsen Zonder Grenzen nu dagelijks 540.000 liter zuiver water. Daarnaast worden ook emmers en jerrycans verdeeld aan families die geen materiaal meer hebben om het water op te slaan en worden lokale gemeenschappen ondersteund bij het schoonmaken en herstellen van besmette waterputten.

Gezondheidsvoorlichters

“Het baart ons zorgen dat sommige families opnieuw begonnen zijn met hun waterbronnen te gebruiken. Het water is nog besmet en kan ziektes verspreiden. We blijven drinkwater verdelen tot we kunnen controleren of het water zuiver is,” zegt Muhammad Shakeel, water- en sanitatie-expert voor Artsen Zonder Grenzen in Nowshera.
Daarbij spelen gezondheidsvoorlichters een cruciale rol. Zij moeten de gezondheidsrisico’s duidelijk maken aan de bevolking. Zij tonen bijvoorbeeld hoe de waterzuiveringstabletten die in noodhulpkits zitten, correct gebruikt moeten worden. Ze werken ook rond ondervoeding, een dreigend probleem dat aanhoudt. In de stad Dera Murad Jamali behandelt Artsen Zonder Grenzen 300 kinderen jonger dan vijf jaar die ernstig ondervoed zijn.

Medische hulpverlening aan slachtoffers

In de maand augustus deed Artsen Zonder Grenzen al meer dan 16.000 medische raadplegingen voor slachtoffers van de overstromingen. Ongeveer de helft daarvan gebeurde in mobiele hulpposten.
Omdat het aantal patiënten met acute waterige diarree blijft stijgen, heeft Artsen Zonder Grenzen behandelcentra voor patiënten met diarree opgezet. Op dit moment werden daar al 1600 patiënten met acute waterige diarree behandeld. Alles staat klaar om bij de eventuele uitbraak  van een ziekte zoals cholera snel in te kunnen grijpen.

Verdeling van hulpgoederen

Artsen Zonder Grenzen blijft slachtoffers ook helpen met hulpgoederen. Zo’n 15.000 noodhulpkits, goed voor meer dan 100.000 mensen, en 5000 tenten werden al verdeeld. In een typische noodhulpkit zitten onder meer emmers, zeep, tandpasta, hygiënisch materiaal voor vrouwen, tandenborstels, keukengerei, plastic, zeilen, matrassen en andere noodzakelijke spullen.
Op dit moment zijn voor Artsen Zonder Grenzen  110 internationale en 1200 Pakistaanse medewerkers aan de slag in Pakistan om slachtoffers van de overstromingen te helpen.
Artsen Zonder Grenzen is in Pakistan actief sinds 1988 om Pakistanen en Afghaanse vluchtelingen te helpen. Onze teams bieden hulp aan mensen die lijden onder gewapende conflicten, gebrek aan toegang tot gezondheidszorg en natuurrampen. Dat gebeurt in de provincies Khyber Pakhtunkhwa, de Federaal Bestuurde Stammengebieden, Baloechistan en Kashmir. Voor haar activiteiten in Pakistan aanvaardt Artsen Zonder Grenzen geen fondsen van eender welke regering, en gebruikt ze enkel private financiering.