Sociale media

  • NL
Open the menu

Watersnood in Pakistan: AZG breidt noodhulp aan slachtoffers uit


De overstromingen worden tot de ergste van de afgelopen tachtig jaar in Pakistan gerekend. Artsen Zonder Grenzen breidt haar hulpactiviteiten uit.

De afgelopen dagen heeft Artsen Zonder Grenzen de behoeften van de slachtoffers van de overstromingen verkend in verschillende gebieden. Naast medische zorg voorzien de hulpverleners ook schoon water, hygiënische voorzieningen en delen zij hulpgoederen zoals sets met was- en kookspullen en andere hulpmiddelen.

Ravage overstromingen

“De overstromingen hebben een enorme ravage aangericht, sommige plaatsen zijn compleet weggevaagd. Beekjes en rivieren zijn veranderd in snelwegen van stromend water die alles op hun weg vernielen,” vertelt Josep Prior Tio, hulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in het Swat-district.”Veel mensen zitten in de val. Sommigen zijn naar heuveltoppen gevlucht, anderen zitten op eilandjes grond die door de overstromingen zijn gevormd en kunnen niet weg.”

Cholera en water

Artsen Zonder Grenzen is voorbereid op mogelijke cholera-uitbraken. In de districten Dir, Swat en Charsadda zijn behandelcentra ingericht. Ook distribueren de teams schoon water aan medische voorzieningen in Dir en Swat. Benoit de Gryse, landencoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Pakistan: “Om te voorkomen dat ziekten die zich via vervuild water verspreiden, zoals cholera, is het van levensbelang dat mensen schoon drinkwater hebben.” Daarnaast hebben onze teams 750 kits met was- en kookspullen, zuiveringstabletten, plastic zeilen en jerrycans uitgedeeld in Sibi en Nasirabad, provincie Baluchistan.
In het district Peshawar ondersteunt Artsen Zonder Grenzen basisgezondheidscentra in Mandrakhel, Wadpaga en Gulbela. In het district Nowshera verleent Artsen Zonder Grenzen hulp in het Paddi-ziekenhuis. Daar konden met mobiele hulpposten al 120 patiënten verzorgd worden.

Verkenningsteams

Nog eens duizenden extra kits staan gepland om de komende dagen uitgedeeld te worden in andere gebieden. Ook zullen er meer hulpverleners naar het getroffen gebied afreizen.
Verkenningsteams zullen de noden onderzoeken in de provincies Khyber Pakhtunkhwa (Noordwestelijk Grensprovincie), Nowshera en Baluchistan om te bepalen welke gebieden de meeste hulp nodig hebben. Het zal vooral moeilijk zijn om de mensen te bereiken die vastzitten op door water omsloten land. Artsen Zonder Grenzen is van plan helikopters in te zetten om gebieden te verkennen die niet via de weg bereikbaar zijn.

Benoit De Gryse van Artsen Zonder Grenzen legt uit hoe de situatie ervoor staat (Radio 1, De ochtend - 03/08/2010).