Waarom LGBTQIA+ inclusie bij AZG?

Leestijd: Minuten
 

AZG werkt al 25 à 30 jaar met LGBTQIA+-personen in allerlei situaties, met speciale programma's voor HIV en seksuele en reproductieve gezondheid. In veel landen waar AZG werkt is homoseksualiteit strafbaar, wat leidt tot veel stigma en discriminatie tegen de LGBTQIA+ gemeenschap. 

Helaas is er ook een grote kenniskloof en vaak culturele en religieuze vooroordelen wanneer LGBTQIA+-personen zorg zoeken, ook in AZG-faciliteiten. De eerste reacties van gezondheidswerkers en medische hulpverleners kunnen een grote invloed hebben op de manier waar op LGBTQIA+- personen medische zorgen zoeken.  

Hierdoor kunnen ziekten of aandoeningen genegeerd worden uit angst voor discriminatie op kwesties zoals; onvoldoende zorg voor specifieke behoeften van LGBTQIA+-personen, schending van de vertrouwelijkheid die patiënten in gevaar kan brengen, het bagatelliseren van zorgbehoeften en het ontkennen van structureel seksueel en fysiek geweld. 

  • 67 landen waar LGBTQIA+ mensen in 2023 vervolgd kunnen worden
  • 34 landen waar LGBTQIA+ mensen vervolgd kunnen worden en waar Artsen Zonder Grenzen werkt 

Ik vroeg de dokter voor transgender hormoontherapie, en toen hij erachter kwam dat ik transgender was, wou hij me niet behandelen. Ik heb zelf hormonen gebruikt die ik ergens anders vandaan haalde, en na 5 maanden kreeg ik een longinfectie in het eerste stadium.

Tasha is een LGBTQI+-vluchteling uit Oeganda die in Kenia woont. Project: Where Love Is Legal

Tasha

Foto: Tasha is een LGBTQIA+-vluchteling uit Oeganda die in Kenia woont. Project: Where Love is Legal

Toegang tot gezondheidszorg is hier moeilijk. Hoewel sommige ARV (antiretrovirale geneesmiddelen) distributiecentra gastvrij zijn, zijn de meeste dat niet. Stigmatisering is een diepgeworteld probleem binnen de gemeenschap of op het werk.