Sociale media

  • NL
Open the menu

Vrachtvliegtuig vertrekt uit Oostende als reactie op alarmerende ondervoeding in Ivoorkust


Morgen vertrekt van op de luchthaven van Oostende een vol vrachtvliegtuig met 45 ton speciaal voedsel, logistieke uitrusting en medisch materiaal als antwoord op de noodsituatie van levensbedreigende ondervoeding in het westen van Ivoorkust. De goederen zijn bestemd voor het Regionaal Ziekenhuis van Man, waar Artsen Zonder Grenzen (AZG) zopas een therapeutisch voedingscentrum opende. Na nauwelijks een week werden in het centrum reeds meer dan 60 ernstig ondervoede kinderen opgenomen en dagelijks groeit dat aantal aan.

De voorbije maanden werd het westelijk deel van Ivoorkust geteisterd door beschietingen en aanvallen tegen burgers. Talloze bewoners vluchtten in de bush uit angst voor het geweld. Ze verbleven daar wekenlang, vrijwel volledig verstoken van voedsel en medische verzorging.
De voorbije twee weken namen AZG-teams een stijgend aantal ernstig ondervoede kinderen op in het ziekenhuis van Man en er werd een therapeutisch voedingscentrum (TFC) geopend om kinderen in levensgevaar te behandelen. Voor dit programma zijn 24 nationale en 3 internationale medewerkers aan het werk.
De speciale voeding voor het TFC bestaat uit therapeutische melk en BP5 (calorierijke koeken met verhoogde voedingswaarde).
Het vrachtvliegtuig vervoert medisch materiaal, chirurgische kits, logistieke uitrusting en materiaal voor water en sanitair. Deze goederen zijn bestemd voor het Regionale Ziekenhuis dat door AZG in januari 2003 werd heropend. Sindsdien staan de medische teams in voor om en bij de 5.000 consultaties per maand en verlenen zij pediatrische, chirurgische en materniteitsdiensten.