Sociale media

  • NL
Open the menu

Voedselhulp: Stop de dubbele standaard!


Artsen Zonder Grenzen vraagt aan de donorlanden om de voedselhulp te hervormen omdat deze de noden van ondervoede kinderen niet beantwoordt. Om de verschillende gezichten van voedselhulp te tonen lanceert AZG de campagne “Starved for attention- een nieuwe kijk op ondervoeding.”

Artsen Zonder Grenzen roept de belangrijkste donorlanden voor voedselhulp, de Europese Unie, de VS, Canada en Japan publiekelijk op om niet langer minderwaardige voeding te financieren.
Voor Artsen Zonder Grenzen is het tijd om de dubbele standaard af te schaffen: dezelfde landen die minderwaardige voeding financieren hebben efficiënte voedselprogramma’s opgezet in eigen land. De VS en de Europese Unie zijn erin geslaagd om het aantal ondervoede kinderen drastisch terug te dringen door voedselprogramma’s voor kinderen van kwetsbare families door te voeren die gevarieerd voedsel zoas eieren en melk bevatten.
Jonge kinderen hebben een gevarieerde maaltijd nodig die rijk is aan proteïnen, lipiden, gluciden, vitaminen en mineralen. Maar deze essentiële elementen ontbreken in de voedselprogramma’s voor ontwikkelingslanden.
Om de verschillende hedendaagse strategieën in de strijd tegen ondervoeding met hun succes en hun limiten te tonen lanceert Artsen Zonder Grenzen “Starved for attention – een nieuwe kijk op ondervoeding”, een videotentoonstelling in samenwerking met foto-agentschap VII. Ze toont zeven reportages van fotografen Marcus Bleasdale, Jessica Dimmock, Ron Haviv, Antonin Kratochvil, Franco Pagetti, Stephanie Sinclair et John Stanmeyer. Ze hebben hiervoor verschillende voedselprogramma’s van Artsen Zonder Grenzen bezocht in de landen die te maken hebben met ondervoeding.
Hun werk toont de verschillende invalshoeken van Bangladesh tot de VS, Burkina Faso, Congo, Djibouti, Indië en Mexico.
Voor deze campagne plaatse Artsen Zonder Grenzen half oktober een groot scherm op het Schumanplein, in het hart van de Europese instellingen. Het scherm telde gedurende vijf dagen het aantal nieuwe gevallen van ondervoede kinderen wereldwijd. Na vijf dagen stond de teller op 2.5 miljoen.
De campagne roept ook op om een petitie te tekenen om de donorlanden te vragen om de kwaliteit van de voedselhulp te verbeteren. Tienduizenden hebben de petitie al getekend op
www.starvedforattention.org. De petitie zal worden overhandigd tijdens de G8-top in Frankrijk in het voorjaar van 2011.