Sociale media

  • NL
Open the menu

Vernieuwend aidsproject in Lusikisiki overgedragen


Lusikisiki - Het departement Volksgezondheid van de oostelijke Kaapprovincie heeft zopas de volledige verantwoordelijkheid overgenomen voor een vernieuwend HIV/aidsproject in het district Lusikisi. Het behandelingsprogramma werd vier jaar geleden opgericht door Artsen Zonder Grenzen en de Nelson Mandela Foundation, in samenwerking met het departement Volksgezondheid. Vandaag is de ziekte dankzij ARV's (aidsremmers) onder controle bij meer dan 2.200 patiënten.

Het programma maakte een integrale HIV-dienstverlening mogelijk in één van de armste plattelandsgebieden van Zuid-Afrika. Dankzij de invoering van een vernieuwend, gemeenschapsgericht zorgmodel dat zich richt op de twaalf medische centra in Lusikisiki en op het St. Elisabeth-ziekenhuis, heeft het programma zich de voorbije twee jaar van een wijdverbreide reputatie verzekerd, en is het uitgegroeid tot één van de belangrijkste rurale behandelingscentra van het land.

"We waren blij met de steun van AZG en de Nelson Mandela Foundation in 2003. We vroegen hen om ons te helpen in één van de moeilijkste plattelandsgebieden", aldus Nomalanga Makwedini, directeur basisgezondheidszorg van het departement Volksgezondheid van de oostelijke Kaapprovincie. "Vier jaar later bewijst dit experiment dat gedecentraliseerde HIV/aidszorg het beste model is voor plattelandsgebieden. Tegelijk heeft het model de basisgezondheidszorg als geheel in tal van opzichten verbeterd: klinische en laboratoriumdiensten, infrastructuur, geneesmiddelenbevoorrading, opleiding en motivatie van het personeel."

Drie pijlers

Om dit model te kunnen implementeren ondanks een chronisch tekort aan gezond personeel, werd een gedecentraliseerd model ontwikkeld op basis van de volgende pijlers: een mobiel team om de verpleegkundigen te ondersteunen in de ziekenhuizen, het aanwerven van adviseurs voor therapietrouw en een sterke verbintenis van de gemeenschap om het gezondheidssysteem te ondersteunen.

"De invoering van integrale HIV-diensten in Lusikisiki vereiste heel wat instantoplossingen om de hinderpalen waarop we botsten, te overwinnen", verklaart dr. Hermann Reuter, AZG-projectcoördinator. "Er is maar één manier om dit programma duurzaam te maken en ook elders te kunnen toepassen: deze oplossingen zo snel mogelijk vertalen in beleidsveranderingen op provinciaal en nationaal niveau."


Een cruciaal partnerschap


Een partnerschap sluiten, was cruciaal voor de ontwikkeling van het Lusikisiki-model. Het moest tegemoetkomen aan een kolossale onvervulde behoefte aan HIV/aidsdiensten en tegelijk de basisgezondheidszorg versterken. Van bij zijn lancering werd het geïntegreerd in het gezondheidszorgsysteem. "Gezien de enorme uitdagingen heeft de regering de steun, ervaring, extra middelen en flexibiliteit nodig van ngo-partners, om snel vooruitgang te kunnen boeken", vindt dr. Mothomang Diaho, woordvoerder van de Nelson Mandela Foundation. "Het voorbije anderhalf jaar zijn de middelen en verantwoordelijkheden geleidelijk overgedragen aan het departement Volksgezondheid, en vandaag hebben de Foundation en AZG zich teruggetrokken uit Lusikisiki" De partners hebben er alle vertrouwen in dat het programma stevig in handen is van het Qaukeni-district en de provinciale teams.

"We willen dit model absoluut uitbreiden naar andere plattelandsgebieden en delen met andere provincies", vervolgt Nomalanga Makwedini. "De ervaring van de voorbije vier jaar in Lusikisiki heeft bewezen dat vernieuwing van de openbare gezondheidszorg wel degelijk mogelijk is, ook in de moeilijkste omstandigheden. Vandaag kan de oostelijke Kaapprovincie zich trots de leidende kracht noemen achter de HIV-diensten in medische centra doorheen Zuid-Afrika"