Sociale media

  • NL
Open the menu

Vermoedelijke gevallen van hemorraghische koorts


Vandaag zijn twee teams van Artsen Zonder Grenzen naar West-Kasai in Congo vertrokken om vermoedelijke gevallen van hemorragische koorts op te vangen.

Een eerste vijfkoppig team is uit Kinshasa vertrokken. Het team bestaat uit een verpleger, een arts, een water- en sanitatiespecialist, een logistiek medewerker en een gezondheidspromotor. Zij zullen de situatie zo snel mogelijk analyseren. Bovendien nemen zij gespecialiseerd materiaal met zich mee, en zullen zij een isolatie-eenheid opzetten om mogelijke patiënten op te vangen.

Vanuit Brussel zijn vanmorgen nog vier specialisten naar Congo vertrokken. Een gespecialiseerde arts en een epidemioloog zullen hen in de loop van de volgende dagen vervoegen.

In West-Kasai, een provincie in centraal Congo, zijn negen mensen sinds 27 november gestorven aan een ziekte, waarvan wordt gevreesd dat het hemorragische koorts is. Of deze sterfgevallen te wijten zijn aan hemorragische koorts kan nog niet worden bevestigd. Het is voorlopig nog wachten op de resultaten van onderzoek op bloedstalen, die naar Kinshasa, Gabon en Zuid-Afrika werden gestuurd.

Elke patiënt die getroffen werd door de ziekte is afkomstig uit een aantal dorpen rond Kampungu – het gebied waar vorig jaar een ernstige uitbraak van het Ebola virus was. Artsen Zonder Grenzen ving toen op twee maanden 46 Ebola patiënten op.

Hemorragische koorts, van het type Ebola of Marburg, is een besmettelijke virale ziekte waar geen behandeling voor bestaat. Symptomen zijn koorts, hoofd- en spierpijn. Patiënten moeten overgeven en krijgen diarree. Later kunnen ze beginnen bloeden. Het is van cruciaal belang om de ziekte zo snel mogelijk in te dijken. Zo kan de verspreiding worden tegengegaan. Afhankelijk van het soort virus kan 90% van de patiënten immers sterven.