Verloskundige spoedzorg in Bujumbura Rural
AZG opent vandaag een nieuw Centrum voor Verloskundige Spoedgevallen in Kabezi, in de uitgestrekte provincie Bujumbura Rural (met ongeveer 780.000 inwoners) rond de hoofdstad. Dit gespecialiseerde centrum vormt een essentieel onderdeel van het AZG-project.
In het Centrum zullen voortaan vrouwen worden opgenomen met complicaties tijdens de zwangerschap of de bevalling, die niet kunnen worden behandeld in een gezondheidscentrum.
Sinds november 2006 maakt AZG gebruik van drie ambulances, een radiocommunicatiesysteem en opgeleid medisch personeel om deze dringende gevallen vanuit een tiental gezondheidscentra in Bujumbura Rural over te brengen naar medische faciliteiten in de Burundese hoofdstad Bujumbura. Het transport en de medische zorg verstrekt door AZG zijn volledig kosteloos voor de patiënten.
Tot nog toe bracht AZG elke maand tussen 72 en 111 verloskundige spoedgevallen naar de hoofdstad, waaronder tussen 42 en 81 keizersneden.
Voortaan zal de nieuwe site in Kabezi dienst doen als referentieziekenhuis. Het centrum telt 35 bedden en is uitgerust met een operatiezaal, transfusiemateriaal en een materniteit – essentiële elementen in de behandeling van verloskundige spoedgevallen.
Tijd kan levens redden
“Een verloskundig, of obstetrisch, spoedgeval ontstaat wanneer er problemen zijn bij een bevalling,” legt dr. Marc Postel uit, de voorbije twee jaar AZG-projectcoördinator. “Bij 15 tot 20% van de bevallingen ontstaan complicaties. Om daar te kunnen ingrijpen, moet de moeder zich in de buurt van een operatiezaal en bloedtransfusiemogelijkheden bevinden, om er, als laatste redmiddel, een keizersnede te ondergaan. De medische zorg van AZG is cruciaal omdat bij obstetrische noodgevallen het leven van de moeder en het kind in gevaar is, en omdat er ernstige aandoeningen kunnen ontstaan zoals onvruchtbaarheid of een vesico-vaginale fistel.”
Bij een bevalling met complicaties speelt tijd een levensbelangrijke rol, zeker voor een vrouw die er misschien al uren heeft over gedaan om het gezondheidscentrum te bereiken. In de ambulances van AZG kunnen een vroedvrouw of verpleegkundige met ervaring gespecialiseerde zorgen bieden die niet beschikbaar zijn in de gezondheidscentra, en de situatie medisch opvolgen tijdens de overbrenging. Het AZG-project stelt een 100-tal personeelsleden te werk, waaronder 8 internationale specialisten – een verpleegkundige, een vroedvrouw, een gynaecoloog, een anaesthesist, een laborant, enz.
Gratis zorg is essentieel
Via het AZG-programma kregen sinds de opening reeds meer dan 1500 vrouwen levensreddende zorgen toegediend. Dit soort hulp was tot nog toe ondenkbaar in Bujumbura Rural gezien de vele hindernissen: de slechte staat van de wegen, het gebrek aan gespecialiseerd personeel, materiaal en medicijnen, en uiteraard de onveiligheid in het gebied.
Maar het belangrijkste obstakel is ongetwijfeld financieel. “Ik zag vrouwen die uren hadden moeten lopen naar een gezondheidspost,” vertelt dr. Marc Postel. “Veel families zijn zich bewust van de kritieke toestand van deze vrouwen, maar ze hebben niet het geld om een taxi en medische zorg te betalen.”
Een presidentieel decreet uit 2006 garandeert in Burundi gratis gezondheidszorg voor zwangere vrouwen en kinderen onder de vijf jaar. Deze vrije toegang blijft echter een illusie voor de bevolking van Bujumbura Rural. AZG wil via dit project de aandacht vestigen op de hoge moeder- en kindersterfte in Burundi en het belang benadrukken van toegankelijke en gratis medische zorg op dit vlak.
AZG werkt sinds 1993 in Burundi. In Bujumbura Mairie, in het centrum ‘Seruka’ biedt AZG medische en psychologische zorg aan maandelijks gemiddeld 120 slachtoffers van seksueel geweld. AZG-teams houden ook bewustmakingsacties in de Burundese hoofdstad. Het tweede AZG-programma in Burundi ligt in Bujumbura Rural en richt zich op verloskundige urgenties.