Verdwijnen fondsen aidsbestrijding brengt levens miljoenen in gevaar
Hiv/aids is in ontwikkelingslanden nog steeds een crisis. Zo’n tien miljoen mensen in die landen hebben dringend aidsremmende medicijnen nodig. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is hiv/aids is wereldwijd de voornaamste doodsoorzaak bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.
In de top vijf landen waar hiv/aids het meeste voorkomt, is 40 procent van de sterfte onder kinderen jonger dan vijf jaar te wijten aan de ziekte. Tegelijkertijd komen de leiders van de rijke landen terug op hun beloften de ziekte krachtig aan te pakken.
In 2005 zegden de wereldleiders van de G8 in Schotland toe het plan te steunen in 2010 aidsbehandelingen wereldwijd in te voeren. Dat stimuleerde veel Afrikaanse regeringen ambitieuze behandelprogramma’s op te zetten.
Vier miljoen mensen in ontwikkelingslanden kregen zo toegang tot aidsremmende programma’s. De leiders komen nu terug op hun beloften, waardoor de behandelingen van miljoenen mensen in gevaar komen.
Onze teams zien de eerste gevolgen van deze stappen. In een aantal zwaar getroffen Afrikaanse landen worden mensen met hiv/aids al niet meer opgenomen in behandelprogramma’s. Patiënten die al onder behandeling staan moeten die afbreken omdat ze ‘m niet langer kunnen betalen, waarmee de kans dat ze immuun worden tegen de medicijnen groter wordt.
In ons project in de Zuid-Afrikaanse township Khayelitsa zien we steeds vaker dat de eerste- en tweedelijns medicijnen niet meer werken. Derdelijns medicijnen bestaan, maar zijn in Zuid-Afrika, en veel andere ontwikkelingslanden, niet beschikbaar.
Verder bevelen de nieuwe richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie aan dat patiënten eerder met een aidsremmende behandeling beginnen.
Artsen zonder Grenzen roept regeringen wereldwijd op de strijd tegen hiv/aids voluit te blijven steunen.