Sociale media

  • NL
Open the menu

verder gaan dan het gebruiken van oude en inefficiënte recepten


AZG vraagt nieuwe maatregelen om de voedselhulp voor kinderen beter te maken.

Rome/Geneve, 2 juni 2008 - De deelnemers aan de VN-voedselconferentie van deze week moeten de kwaliteit van voedselhulp voor kinderenjonger dan 2 jaar verbeteren. Artsen zonder Grenzen stelt dat het niet genoeg is om alleen de hoeveelheid hulp te vergroten. De conferentie begint morgen in Rome.

Tijdens de bijeenkomst vergaderen regeringen en VN-functionarissen over de huidige wereldwijde voedselcrisis. Artsen zonder Grenzen pleit zowel voor het aanpassen van de voedselhulp aan kinderen jonger dan twee jaar als het uitbreiden van die hulp.

De hulp voor regio’s met chronische voedseltekorten bevat geen voedsel dat speciaal geschikt is voor jonge kinderen. Melkpoeder verdween aan het einde van de jaren tachtig uit de hulprantsoenen, nadat de goedkope wereldwijde melkoverschotten opdroogden. Sindsdien krijgen de kinderen in hongergebieden verrijkte bloem, waarin geen dierlijke voedingsstoffen zitten. Kinderartsen bevelen zo’n dieet niet aan voor kinderen onder de twee jaar. Door economische afwegingen krijgen de kinderen niet de beste voeding.

Artsen zonder Grenzen roept op tot het beschikbaar maken van energierijk en hoogwaardig voedsel voor kinderen die gevaar lopen. In onze projecten hebben we met nieuwe manieren van voedselhulp al veel meer kinderen kunnen bereiken dan vroeger.

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er wereldwijd 178 miljoen kinderen ondervoed zijn, en dat twintig miljoen van hen een acuut gebrek aan voedsel hebben. Artsen zonder Grenzen schat dat maar 3 procent van de laatste groep de hulp krijgt die de VN aanbeveelt. Artsen zonder Grenzen heeft in 2006 en 2007 150.000 kinderen in 22 landen met therapeutisch en aanvullend voedsel behandeld.