Sociale media

  • NL
Open the menu

Verbetering in voedselsituatie


De algemene voedselsituatie in de Burundese provincie Karuzi is de laatste maanden opmerkelijk verbeterd. Artsen Zonder Grenzen heeft inmiddels één therapeutisch voedselcentrum gesloten, een tweede zal binnenkort de deuren sluiten. Het is nu nog afwachten wat de oogst (mei-juni) oplevert voor de Burundezen.

In de therapeutische voedselcentra (CNT) komen steeds minder zwaar ondervoede kinderen binnen. Daar waar de CNT anderhalve maand geleden nog 1.310 zwaar ondervoede kinderen telden, zijn er nu nog 688 aanwezig. De mortaliteit onder de kinderen is bovendien gedaald tot minder dan 5 procent.
Desondanks is er nog geen einde gekomen aan de precaire voedselsituatie in Karuzi. Artsen Zonder Grenzen opende vorige maand nog een therapeutisch voedselcentrum voor volwassenen. Er zijn op dit ogenblik meer dan 200 mensen opgenomen.
Van de vijf CNT die nu nog open zijn, wil AZG er zeker twee openhouden tot het einde van het jaar. De twee zullen op voldoende afstand van elkaar liggen, en in totaal nog ongeveer 800 kinderen kunnen verzorgen.
Ook de tien supplementaire voedingscentra (CNS) blijven open tot het einde van het jaar. Op die manier kan AZG de voedselsituatie in het oog houden, en zich ervan verzekeren dat de mensen in goede gezondheid verkeren. De CNS zullen wel minder vaak open zijn. In totaal komen er nog ruim 11.800 kinderen naar de supplementaire centra, dat zijn vierduizend kinderen minder dan begin april.

Afwachten voor malaria

Het aantal gevallen van malaria is in de voorbije maanden ook sterk vermindert - van 60.000 zieken per week begin december, tot minder dan 10.000 vandaag. Normaal gezien vindt er in mei echter opnieuw een stijging plaats, gerelateerd aan het einde van het regenseizoen. AZG blijft zeker alert tot het einde van het jaar. Het is afwachten om te zien of de epidemie onder controle is.