Sociale media

  • NL
Open the menu

Vaccinaties voor een half miljoen kinderen in de Democratische Republiek Congo


AZG is in de DRC van start gegaan met de zesde fase van een preventieve vaccinatiecampagne tegen mazelen. Deze fase brengt het totale aantal immunisaties op bijna 500.000. Met de nieuwe campagne wil AZG ongeveer 55.000 kinderen in de leeftijdsgroep tussen 6 maanden en 15 jaar in de gezondheidszone van Yahuma inenten. Dit is een van de meest afgelegen en onbereikbare gebieden van het land.

“Door de totaal ontoereikende infrastructuur zijn vaccinatiecampagnes in het grootste deel van de DRC een complexe opgave. Je krijgt af te rekenen met moeilijkheden die je zelden op andere plaatsen in de wereld zal tegenkomen,” verklaart Maureen Billiet, medisch referentiepersoon voor de programma’s van AZG in de DRC. “Zo moeten we bijvoorbeeld een ononderbroken koudeketen op poten zetten, om de vaccinaties altijd onder een bepaalde temperatuur te kunnen bewaren. Dit is zeker geen evidente opdracht, als je je per motorfiets door de modder over honderden kilometers moet verplaatsen.”
De vaccinaties worden georganiseerd door een verpleegkundige en een logistiek medewerker, in samenwerking met teams die bestaan uit lokale AZG-medewerkers en leden van het plaatselijke ministerie van Volksgezondheid. De teams stellen de vaccinatieplaatsen voor de dorpen vast, nadat ze eerst sensibiliseringscampagnes hebben georganiseerd om de mensen te laten weten waarom, wanneer en waar ze moeten komen.
Het huidige project in Yahuma maakt deel uit van een campagne tegen mazelen die in maart 2003 van start ging, en tot nu toe 431.285 kinderen heeft bereikt (97% van de geschatte doelgroep van 448.380 personen). Het meest recente afgewerkte vaccinatieproject vond plaats in Djolu, waar in april en mei van dit jaar 140 teams bijna 100.000 kinderen hebben ingeënt in een gebied van 17.357 km². De komende 12 maanden zullen kinderen in 4 andere zones worden geïmmuniseerd.
“Ondanks deze en een aantal andere vaccinatiecampagnes over het hele land, zijn er nog steeds veel kinderen niet immuun. Elk jaar sterven er in de DRC duizenden kinderen aan de gevolgen van deze makkelijk te voorkomen ziekte,” aldus Billiet.
De vaccinaties zijn een onderdeel van een ruimer programma in de Oostelijke Provincie dat basisgezondheidszorg biedt in vier gezondheidszones. Andere projecten in de DRC omvatten bijvoorbeeld de strijd tegen slaapziekte of bieden bijstand aan de slachtoffers van geweld.