Sociale media

Open the menu

UPDATE – situatie Panama: Artsen Zonder Grenzen herhaalt haar oproep voor dringende medische zorg voor migranten die in Panama aankomen

Op dit moment biedt Artsen Zonder Grenzen medische en geestelijke gezondheidszorg in het opvangcentrum voor migranten in San Vicente aan. We stelden er grote tekorten vast in de bescherming, medische zorg en eerstehulpdiensten voor de ongeveer 300 migranten die elke dag in het centrum aankomen.  

vluchtelingen in Lajas Blancas
In het opvangcentrum voor migranten Lajas Blancas slapen migranten in tenten in een veld.  © Sara de la Rubia, 14 juni 2021.

Gebrekkige opvang voor migranten

"De omstandigheden voor de opvang van migranten zijn gebrekkig", zegt Rabia Ben Ali, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Panama. "Elke dag arriveren honderden mensen in Canaán Membrillo. Dit is het eerste dorp waar vluchtelingen aankomen nadat ze de gevaarlijke Darién-kloof overstaken. Hier krijgen ze geen medische zorg en worden vervolgens 3 uur per boot naar San Vicente gebracht. Er is een tekort aan medische dienstverlening en medisch materiaal."

Heel veel vluchtelingen waren het slachtoffer van fysiek en seksueel geweld. Hierover kan je meer lezen in ons laatste artikel.

Toename niet- behandelde slachtoffers seksueel geweld

Het aantal mensen dat 72 uur na seksueel geweld geen zorg kreeg, is toegenomen. De Panamese autoriteiten moeten dringend een aanpak voorzien om slachtoffers van seksueel geweld in Canaán Membrillo op te sporen. Op die manier kunnen ze een effectieve beschermingsaanpak invoeren om aanvallen op migranten langs de gevaarlijke route tussen Colombia en Panama te voorkomen.

"Steek hier niet over. Als je het toch doet, weet dan dat er grote risico's zijn op verkrachting, ontvoering en beroving. Je riskeert de dood. Als je kinderen hebt, doe het dan niet want je stelt je kinderen bloot aan de dood. Ze beroofden ons. Sommige mensen werden uitgekleed en wij werden gedwongen om toe te kijken. Ze namen al onze bezittingen af. Ze zeiden ons dat ze ons niet zouden verkrachten als we de bevelen opvolgden die ze ons gaven. Er is geen genade, geen nadenken. Het leven is daar niets waard, zelfs niet dat van kinderen."
door

Gabriella

een 40-jarige Venezolaanse vrouw

 

"De omstandigheden van de San Vicente-faciliteiten moeten dringend worden verbeterd," aldus Ben Ali. "Huisvesting is over het algemeen niet beschikbaar, kinderen en zwangere vrouwen slapen op de grond. De sanitaire omstandigheden zijn slecht." Deze context heeft invloed op zowel de fysieke als mentale gezondheid van migranten.

migranten per boot
De enige manier om in het regenseizoen migranten van Bajo Chiquito naar de ERM's over te brengen is per kano, met een capaciteit van ongeveer 13-15 personen per boot.  ©  Sara de la Rubia, 12 juni 2021. 

De acties van Artsen Zonder Grenzen

In april behandelden de teams van Artsen Zonder Grenzen gemiddeld 78 patiënten per dag, meestal voor huidziekten en lichaamspijn. Ons geestelijke gezondheidszorgteam behandelde dagelijks gemiddeld 6 patiënten voor aandoeningen zoals acute stress, depressieve episodes, angst en verdriet als gevolg van de dood van familieleden tijdens de reis, waaronder verdrinking.

Hoewel het aantal migranten dat de Darién oversteekt in januari en februari afnam, nam het in maart en april weer toe, net zoals het aantal gevallen van beroving en seksueel geweld. In 2022, van januari tot de eerste week van mei, behandelden we 89 gevallen van seksueel geweld die zich voordeden tijdens het oversteken van de jungle van de Darién. In 2021 (april tot december) werden 328 gevallen behandeld.

Daarom roept Artsen Zonder Grenzen opnieuw op voor een veilige route, naast medische noodhulp in Canáan Membrillo en een verbetering van de opvangomstandigheden in het MRC San Vicente voor migranten die de Darién-jungle oversteken.