Sociale media

Open the menu

Colombia

Colombie
Jaar AZG begon te werken in het land
1985

Artsen Zonder Grenzen bood heel 2018 steun aan migranten, familieleden van slachtoffers van gedwongen verdwijningen, ontheemden en slachtoffers van geweld in Colombia.

Ondanks het vredesproces tussen de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC zijn er in bepaalde gebieden van het land nog geregeld opstoten van geweld. Duizenden burgers zijn het slachtoffer van gedwongen opsluiting of ontheemding vanwege territoriale conflicten tussen gewapende groeperingen en criminele organisaties. Bovendien zijn heel wat gemeenschapsleiders vermoord. In 2018 trok ons noodhulpteam naar Chocó, Norte de Santander en Arauca om mensen te helpen die door het conflict hun huis verloren hadden. We wezen daarnaast op de nood aan bijkomende hulp voor de getroffen gemeenschappen.

Een aantal van onze teams was ook actief op plaatsen waar migranten uit Venezuela de grens oversteken. We boden medische noodhulp in onder meer La Gabarra, Hacarí, El Tarra en Puerto Santander. Later stuurden we een team naar het noordelijk gelegen regionale ziekenhuis van Tibú, in Norte de Santander, om er Venezolanen te helpen. Hun administratieve situatie in Colombia staat hun toegang tot medische diensten immers vaak in de weg. Het team richtte zich vooral op gezondheidszorg voor kinderen jonger dan vijf en zwangere vrouwen.

In Cali en Puerto Asís boden onze teams psychologische bijstand. Onze sociaal werkers stonden ook paraat voor mensen met familieleden die in het Colombiaanse conflict zijn verdwenen. In 2018 namen meer dan 11.600 familieleden van slachtoffers van gedwongen verdwijningen deel aan de groepsactiviteiten van psychologen van Artsen Zonder Grenzen. Van hen deden 443 personen een beroep op onze individuele of gezinssessies.

In Buenaventura bieden we psychologische steun aan slachtoffers van geweld. Slachtoffers van seksueel geweld konden dankzij ons rekenen op een brede waaier aan zorgdiensten. Zwangere vrouwen konden bij Artsen Zonder Grenzen terecht voor veilige abortus-ingrepen. Artsen Zonder Grenzen is een van de organisaties die zich uitsprak tegen een wetsvoorstel dat – zonder succes – de toegang tot vrijwillige abortus in Colombia aan banden moest leggen. We waarschuwden voor de geografische, economische en culturele obstakels waar vrouwen op zoek naar veilige abortus op stuiten, zelfs wanneer een liberale wetgeving de vrouwenrechten moet vrijwaren. Indien gewenst kunnen slachtoffers van seksueel geweld in al onze projecten in Colombia terecht voor behandelingen en abortusingrepen.

In 2018 verstrekten onze teams in Buenaventura medische noodhulp en deelden ze hulpkits uit aan de inheemse Afro-Colombiaanse bevolking die door conflicten tussen gewapende of criminele groeperingen uit hun gemeenschappen in landelijke gebieden werden verdreven. Daarnaast bemanden ze een telefonische hulplijn en voorzagen ze consultaties rond geestelijke gezondheid in de buitenwijken van de stad, die gebukt gaan onder territoriale conflicten tussen criminele groeperingen.

We rondden ons project in Tumaco af. Daar behandelde Artsen Zonder Grenzen slachtoffers van al dan niet seksueel geweld. Toch blijven we aanwezig in de stad, die als uitvalsbasis zal dienen voor ons noodhulpteam voor interventies in en rond Nariño.