Uitspraak van Indiase rechtbank in Novartis-proces: India blijft apotheek van de ontwikkelingslanden
AZG bedankt de 420.000 mensen die wereldwijd de petitie ondertekende, waaronder meer dan 15.000 Belgen.
"De belangrijke beslissing van het Hooggerechtshof in Chennai voor het handhaven van de Indiase patentwet na de rechtsgang door de Zwitserse farmareus Novartis, betekent een grote overwinning voor de toegang tot betaalbare geneesmiddelen in de ontwikkelingslanden", zo meldt de internationale medische humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) vandaag.
"Dit is een grote opluchting voor miljoenen patiënten en artsen in ontwikkelingslanden, die afhangen van betaalbare medicijnen uit India", verklaarde Dr. Tido von Schoen-Angerer, directeur van de AZG-campagne voor Toegang tot Basisgeneesmiddelen. "De uitspraak van het Hof maakt het minder waarschijnlijk dat er Indiase patenten komen op de recentere aidsmedicijnen die we broodnodig hebben. We roepen de farmaceutische industrie en rijke landen op niet langer druk uit te oefenen op de Indiase patentwet en te stoppen met ijveren voor strengere patentwetten in ontwikkelingslanden."
Novartis daagde de Indiase regering voor de rechtbank voor haar Patentwet uit 2005, omdat het bedrijf een grotere patentbescherming wilde voor zijn producten dan wordt toegekend door de wet. Novartis beweerde dat de Indiase Patentwet niet in overeenstemming is met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en in strijd met de Indiase grondwet. Blijkbaar werden alle eisen van Novartis vandaag afgewezen door het Hooggerechtshof.
India begon met het uitreiken van patenten op medicijnen om in orde te zijn met de WTO-regels, maar bouwde een aantal beschermingsmechanismen in de wetgeving, zodat enkel voor echte innovaties patenten worden uitgereikt. Dit betekent dat bedrijven die een patent willen voor aanpassingen aan een molecule die al werd uitgevonden - om op die manier hun monopolies op bestaande geneesmiddelen uit te breiden - niet terecht kunnen in India. Precies dit onderdeel van de wetgeving wilde Novartis geschrapt zien. Een uitspraak in het voordeel van het bedrijf, zou de productie van betaalbare medicijnen in India drastisch hebben beperkt, medicijnen die cruciaal zijn voor de behandeling van ziekten in de ontwikkelingslanden.
Regeringen van ontwikkelingslanden en internationale organisaties als UNICEF en de Clinton Foundation, zijn sterk afhankelijk van de import van betaalbare medicijnen uit India. 84% van de antiretrovirale geneesmiddelen die AZG voorschrijft aan haar patiënten wereldwijd, wordt gemaakt door Indiase generische producten. India moet de "apotheek van de ontwikkelingslanden" kunnen blijven.
Wereldwijd ondertekenden bijna 500.000 mensen een petitie om Novartis te vragen de zaak te laten vallen omwille van de verwoestende impact ervan op de toegang tot basisgeneesmiddelen. Onder hen ook de Indiase minister voor Volksgezondheid Anbumani Ramadoss, aartsbisschop Desmond Tutu, Global Fund Directeur Michel Kazatchkine, leden van het Europese Parlement en Amerikaanse Congresleden, de voormalige Zwitserse president Ruth Dreifuss, de voormalige speciale VN-gezant voor Aids in Afrika Stephen Lewis, de Duitse minister voor Ontwikkelingssamenwerking Heidemarie Wieczorek-Zeul, de Noorse minister voor Ontwikkelingssamenwerking Erik Solheim, en de auteurs John le Carré en Naomi Klein.
"Artsen Zonder Grenzen bedankt al de mensen die wereldwijd de petitie tekende om Novartis te vragen de zaak te laten vallen, waaronder meer dan 15.000 in België", zegt Gorik Ooms, Algemeen-directeur AZG-België