Sociale media

  • NL
Open the menu

Uitbreiding programma tegen mazelen


AZG breidt haar programma tegen mazelen uit in de Noord-Nigeriaanse deelstaat Kano. Er wordt voortaan ook actief gecontroleerd op mazelen in de gebieden rond de hoofdstad. Twintig procent van de besmette mensen in de deelstaat sterft nu aan de ziekte.

Via de controles ter plaatse bepaalt het AZG-team of de patiënten thuis kunnen behandeld worden, of dat opname in het ziekenhuis in Kano-stad vereist is. Op deze manier hoopt Artsen zonder Grenzen de grote sterfte te verminderen.
AZG begon in maart met de bestrijding van de ziekte in twee ziekenhuizen in Kano-stad. Sindsdien zijn al meer dan duizend kinderen in de ziekenhuizen opgenomen. Al 156 van hen zijn inmiddels gestorven. "Het aantal opnames per dag stijgt nog steeds", zegt Christa Hook, medisch adviseur op het hoofdkantoor van AZG in Amsterdam. "De epidemie heeft haar hoogtepunt nog niet bereikt."
Onverwacht is dat nu blijkt dat reeds ingeënte kinderen de ziekte toch hebben gekregen. "Het is te vroeg om dat te verklaren", zegt dokter Hook. "Het kan van alles zijn, van een slechte productie tot bederf van vaccins omdat ze niet voldoende gekoeld werden." Deze ontdekking betekent weliswaar dat meer kinderen dan verwacht de ziekte kunnen krijgen.
Het ministerie van Volksgezondheid van de Kano stelde in samenwerking met AZG de mazelenepidemie vast in november 2000.