Sociale media

  • NL
Open the menu

Uitbreiding mazelenepidemie dreigt


In de Noord-Nigeriaanse deelstaat Kano dreigt een mazelenepidemie zich snel uit te breiden. Artsen zonder Grenzen helpt in twee ziekenhuizen in Kano-stad met de aanvoer van medicijnen, ziekenzorg, trainen van de staf en het verbeteren van de drinkwatervoorziening, de stroomvoorziening en het sanitair.

In het ziekenhuis voor infectieziekten en een kinderziekenhuis in de stad Kano zijn sinds januari 424 mensen opgenomen. Van hen zijn al 84 patiënten overleden. Sinds begin april stijgt het aantal nieuwe gevallen snel. "Er komen iedere dag nog nieuwe patiënten bij", zegt Andrew Cunningham, coördinator van AZG in Nigeria. "Pas over een paar weken zal de epidemie haar hoogtepunt bereiken."
Medische teams van AZG hebben de situatie buiten de stad verkend, omdat de epidemie zich ook daar snel kan uitbreiden. De resultaten daarvan worden nu onderzocht. Of AZG mee zal doen aan een vaccinatiecampagne in de regio hangt af van het ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat Kano. Dat staat op het punt een tweede vaccinatiecampagne in Kano uit te voeren, nadat de eerste mislukte.
Behalve de mazelenepidemie, heeft noordelijk Nigeria ook te kampen met een stijging van het aantal hersenvliesontstekingen (meningitis). AZG houdt ook daar de ontwikkelingen in het oog.