Sociale media

  • NL
Open the menu

Twee weken na de aardbeving nog steeds onaanvaardbare toestand in Guadalupe, Peru


“Ik ben helemaal ondersteboven van wat ik zag in het dorp Guadalupe. Het leek wel of de aardbeving er gisteren plaatsvond. In het dorpscentrum is 95% van de huizen vernield of ernstig beschadigd, de mensen leven er op straat in vreselijk onhygiënische omstandigheden… En toch is er geen hulp gekomen, hoewel het dorp langs de pan-Amerikaanse autoweg ligt,” vertelt Luis Encinas, AZG-noodhulpcoördinator. Hij leidt het team dat zaterdag naar Guadalupe ging, een dorp met 12.000 inwoners op 100 km ten zuidoosten van Pisco, in het voorstedelijk gebied van de stad Ica.

Ica werd zwaar getroffen, maar de situatie verbetert stilaan. De ziekenhuizen hebben voldoende capaciteit om te beantwoorden aan de belangrijkste medische noden. De situatie in Guadalupe is echter uiterst ernstig. Er werden zo’n 10.200 mensen getroffen door de aardbeving die op 15 augustus toesloeg met een kracht van 8 op de schaal van Richter. In Guadalupe functioneert nog maar één gezondheidscentrum, het aantal consultaties is er gestegen met 250%. De AZG-artsen boden onmiddellijk medische zorg aan de patiënten en verstrekten medicijnen, medisch materiaal en dekens.
“We bezochten enkele huizen en ontmoetten een vrouw die, met haar dochter in haar armen, vastgeraakte onder een muur toen haar huis instortte,” vertelt Loreto Barcelo, AZG-arts. “De vrouw brak haar voet en het kleine meisje had verschillende bekkenbreuken. Toch kreeg het kind enkel een gipsverband en werd het voor 48 uur naar huis gestuurd. De moeder had een voetoperatie nodig, maar ze werd niet eens behandeld omdat het personeel te veel werk had.” De rest van de familie brengt de nacht door op straat, uit angst voor een nieuwe aardbeving, maar zij zijn aan hun bed gekluisterd en hulpeloos, in het enige deel van het huis dat nog rechtstaat.
Dit voorbeeld illustreert bovendien de vreselijke gevolgen van de aardbeving voor de mentale gezondheid van de mensen. “Na meer dan tien dagen zonder hulp, soms met meer dan 40 in een tent, voelen deze mensen zich in de steek gelaten en niet erkend als slachtoffers van de aardbeving,” zegt Zohra Abaakouk, verantwoordelijke voor het AZG-programma voor mentale gezondheidszorg. “Toch proberen ze zich te organiseren, ondanks hun pijn, slaapproblemen, angsten of ongerustheid…” Om het leed van deze mensen te verlichten en een verergering van hun mentale toestand te voorkomen, begon een psychologenteam van AZG met het verstrekken van psychologische ondersteuning. Het team organiseert groepssessies – zogenaamde ‘charla’s’ – en verstrekt individuele consultaties indien nodig.
Gezinnen leven voor hun vernielde huizen in tijdelijke onderkomens van karton en lakens, in de kou en in onhygiënische omstandigheden. Ze hebben geen latrines, geen drinkwater en geen plaats om zich te wassen. AZG zal “welzijnsruimten” inrichten, met toegang tot water, badinfrastructuur en latrines, zodat de bevolking in menswaardige omstandigheden kan leven. Daarnaast zullen deze week ook dekens en andere basishulpgoederen verdeeld worden.
Luis Encinas, noodhulpcoördinator van AZG, maakt zich zorgen: “Bijna twee weken na de aardbeving in Peru wordt de situatie van de slachtoffers nog amper vermeld in de internationale media. Op het terrein maken verschillende hulporganisaties zich al klaar om te vertrekken. Nochtans zijn er nog enorme noden in de regio en de AZG-teams stuiten op gemeenschappen die dringend hulp nodig hebben maar vergeten worden. Deze toestand is onaanvaardbaar. Er moet dringend een noodplan worden opgesteld om deze mensen uit deze onaanvaardbare toestand te halen.”
25 AZG-medewerkers, zowel Peruvianen als internationale personeelsleden, werken samen om hulp te bieden aan de getroffenen. AZG richt zich op mentale gezondheidszorg, medische zorg, verdeling van hulpgoederen en watervoorziening in Pisco, in meer afgelegen oostelijke gebieden en sinds kort ook in Guadalupe (zuidoosten).
AZG doet een oproep om het Noodhulpfonds aan te vullen, waarmee onze teams onmiddellijk kunnen ingrijpen. Rekening nr.: 000-0000060-60