Sociale media

  • NL
Open the menu

Twee medewerkers van AZG ontvoerd in Ituri


Sinds gisterennamiddag heeft AZG geen contact meer met twee van haar stafmedewerkers die in een duidelijk identificeerbaar voertuig op weg waren naar het ontheemdenkamp van Jina, 35 km ten noorden van Bunia in het Ituridistrict.

Ooggetuigen bevestigen dat de wagen door gewapende mannen tegengehouden werd en dat de twee AZG-medewerkers gedwongen werden uit te stappen. Hierna werden ze door hun ontvoerders meegenomen in het woud naar een onbekende bestemming.
AZG veroordeelt deze daad en eist hun onvoorwaardelijke en onmiddellijke vrijlating. De onafhankelijke internationale humanitaire organisatie, die de laatste vier maanden medische urgentiehulp voor de ontheemde bevolking van Djugu bracht, vraagt dat haar medewerkers met respect en waardigheid worden behandeld.
AZG-vrijwilligers zorgen in deze regio vor impartiële hulp voor bevolkingsgroepen die het slachtoffer zijn van het conflict, en zijn volledig onafhankelijk van alle politieke, economische of religieuze actoren.
Sinds juni 2003 werken AZG-medewerkers in Ituri in het noordoosten van DR Congo. 37 internationale en meer dan 600 Congolese medewerkers brengen hulp aan de bevolking via het veldhospitaal van Bunia en mobiele klinieken. Zij zetten ook massale hulpacties op voor de duizenden ontheemden in de provincie, die gekneld zitten tussen verschillende vechtende rivaliserende milities die de hele streek in brand zetten.