Sociale media

  • NL
Open the menu

Twee medewerkers van Artsen Zonder Grenzen gedood


Twee leden van het medische personeel van Artsen Zonder Grenzen werden op 1 februari gedood bij gevechten in het district Swat, in het noordwesten van Pakistan.

Riaz Ahmad (24) en Nasar Ali (27) waren met twee ziekenwagens vertrokken uit Mingora, de belangrijkste stad in de Swatvallei. Zij gingen in het nabije Charbagh gewonden ophalen, die gevallen waren bij de gevechten, om hen naar het ziekenhuis over te brengen voor verzorging.
Rond 15u00 werden de ambulances, die duidelijk als medische voertuigen kenbaar waren, beschoten in Charbagh. Riaz Ahmad en Nasar Ali werden daarbij gedood. Een derde medewerker van Artsen Zonder Grenzen raakte gewond aan het been, de chauffeurs bleven ongedeerd.

Geschokt en bedroefd

“We zijn diep geschokt en bedroefd door de dood van onze collega’s,” zegt Fasil Tereza, die het project van Artsen Zonder Grenzen in Pakistan leidt. “In elke conflictsituatie, dus ook in Swat, is het absoluut noodzakelijk dat alle partijen medische humanitaire hulp, medisch personeel en medische faciliteiten respecteren.”
De twee medische medewerkers stierven op een dag met zware gevechten, die aan tientallen burgers het leven hebben gekost.
“Onze collega’s Nasar en Riaz werden gedood op hun dag vrijaf. Maar ze waren toch komen werken, omdat ze hadden gehoord dat er bij de gevechten veel gewonden waren gevallen die dringend verzorging nodig hadden. Ze kwamen werken omdat ze anderen erg graag wilden helpen. Ze zullen bijzonder gemist worden.”
“Hun toewijding om medische hulp te bieden aan mensen die er dringend nood aan hebben, in extreem moeilijke en gevaarlijke omstandigheden, was een inspiratie voor velen, binnen en buiten Artsen Zonder Grenzen. We delen het diepe verdriet van hun familie en vrienden. Op dit moment is het belangrijkste voor ons dat we hen kunnen steunen.”

Alle activiteiten opgeschort

Artsen Zonder Grenzen heeft al haar medische activiteiten in Swat opgeschort, ook alle levensreddende activiteiten.
Het geweld laaide vandaag verder op in Swat. De hele bevolking zit er in de val, naar schatting 25.000 mensen zijn op de vlucht in het gebied. Artsen Zonder Grenzen is niet in staat hen te helpen.
Artsen Zonder Grenzen werkt in Pakistan sinds 1988. De medische teams helpen de laatste jaren vooral slachtoffers van het gewapend conflict in het noordwesten van het land. In Swat werkte de organisatie met drie ziekenwagens. In het laatste kwart van 2008 transporteerden die meer dan 350 gewonden naar ziekenhuizen in de regio. In dezelfde periode werden meer dan 400 oorlogsgewonden verzorgd. De medische activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in Swat gebeuren in alle neutraliteit en onpartijdigheid.
Artsen Zonder Grenzen is een internationale medische organisatie die levensreddende hulp biedt in noodsituaties, onafhankelijk van alle overheden. Om volledige onafhankelijkheid te garanderen, zijn alle middelen die Artsen Zonder Grenzen in Pakistan ter beschikking heeft, afkomstig van privé-schenkers. Artsen Zonder Grenzen aanvaardt geen institutionele financiering of financiering van eender welke overheden voor zijn werk in Pakistan. Artsen Zonder Grenzen is een onafhankelijke organisatie en biedt hulp aan mensen in nood.