Sociale media

  • NL
Open the menu

Twee medewerkers ontvoerd in Somalië


Artsen Zonder Grenzen bevestigt dat twee van haar medewerkers op zondag 19 april zijn ontvoerd in de Somalische regio Bakool. De Belgische arts en Nederlandse verpleegkundige kwamen terug van een supervisiebezoek.

Onderweg tussen Rabdhore en Hudur werden ze tegengehouden door een groep gewapende mannen. De twee werden meegenomen en de Somalische collega’s mochten gaan. Voor zover we nu weten, is er geen geweld gebruikt tijdens de ontvoering. Wel is er een paar keer in de lucht geschoten. Drie voertuigen zijn meegenomen, maar die werden later weer verlaten aangetroffen niet ver van de plaats van de ontvoering. Artsen Zonder Grenzen is er nog niet in geslaagd contact te krijgen met de twee ontvoerde medewerkers.

Artsen Zonder Grenzen is de voornaamste medische hulporganisatie in het centrale en zuidelijke gedeelte van Somalië. In 9 regio’s verzorgen we basisgezondheidszorg, behandeling tegen ondervoeding, hulp aan verdrevenen, chirurgie, drinkwatervoorziening en noodhulpgoederen. Vanwege de grote onveiligheid hebben we op dit moment geen medewerkers permanent in het land. Ons levensreddende werk wordt voorgezet door Somalische medewerkers, bijgestaan door een internationaal team dat de projecten leidt vanuit Nairobi (Kenia) . Leden van dit team bezoeken de projecten regelmatig om waar nodig cruciale ondersteuning te geven.

We doen wat we kunnen voor een ongedeerde en snelle terugkeer van onze medewerkers. Ondertussen zijn onze gedachten bij hen en hun families. Vanwege de gevoeligheid van de situatie en uit respect voor de families kunnen we op dit moment geen verdere informatie geven.