Sociale media

Open the menu

Tuberculose: azg vraagt johnson & johnson om af te stappen van het octrooi op bedaquiline

Na twintig jaar monopolie op het bedaquiline geneesmiddel, een essentieel medicijn in de strijd tegen multiresistente tuberculose, is het octrooi van Johnson & Johnson vervallen in de meeste landen waar het werd ingezet. Artsen Zonder Grenzen (AZG) roept het Amerikaanse farmaceutische bedrijf op om af te zien van verlenging van het octrooi vóórdat de VN-top over tuberculose plaatsvindt in september.

AZG vraagt ook aan Johnson & Johnson geen gerechtelijke stappen te nemen tegen fabrikanten van betaalbare generieke versies van bedaquiline in regio's met een hoge mate van multiresistente tuberculose. Er is een partnerschap aangekondigd om de toegang tot betaalbare generieke medicijnen te verbeteren, maar het sluit veel landen in Oost-Europa en Centraal-Azië uit, wat het probleem niet volledig oplost.

Un patient prend ses médicaments contre la tuberculose dans le village de Chudniv, dans la région de Zhytomyr, en Ukraine.  © Oksana Parafeniuk/MSF

Een patiënt neemt zijn tuberculosemedicatie in het dorp Chudniv, in de regio Zhytomyr, Oekraïne. © Oksana Parafeniuk/MSF

Johnson & Johnson bezit secundaire octrooien in verschillende landen die worden getroffen door tuberculose, en AZG vraagt dat deze landen toegang krijgen tot generieke medicijnen zonder beperkingen. Bedaquiline is essentieel voor vele behandelingsprotocollen en onbelemmerde generieke productie kan de prijs verlagen en de toegang tot zorg verbeteren.