Sociale media

  • NL
Open the menu

Tsjaad: grootscheepse inentingscampagne tegen mazelen


Artsen zonder Grenzen heeft een grootschalige mazelenvaccinatie-actie opgezet in Ndjamena, de hoofdstad van Tsjaad. Meer dan 60 teams zullen zo'n 580.000 kinderen van 6 maanden tot 15 jaar oud tegen mazelen inenten. De actie werd opgezet nadat het aantal kinderen en tieners met mazelen scherp toenam. Mazelen is een van de voornaamste doodsoorzaken van kinderen.

Sinds begin 2010 en 20 maart zijn er in totaal 3.550 gevallen van mazelen geconstateerd in Ndjamena. In de derde week van maart alleen al, werden er 800 nieuwe gevallen gemeld.
Artsen Zonder Grenzen zette daarop direct, in samenwerking met Tsjadische overheid, een noodhulpactie op. Tussen 25 maart en 7 april zijn er al 480.000 kinderen ingeënt, en voorlopig gaat het werk door.

Behandeling patiënten

Naast het vaccineren van kinderen tegen mazelen, geeft Artsen zonder Grenzen ondersteuning in de vorm van medicijnvoorraden en stafondersteuning in verschillende gezondheidsposten in Ndjamena, waar patiëntjes met een simpele vorm van mazelen worden behandeld.
Daarnaast zijn er ook drie hulpposten opgezet voor de behandeling van gecompliceerde gevallen. Kinderen die ernstig ondervoed zijn, en daarom een verhoogd risico lopen aan mazelen te overlijden, worden opgenomen in het voedingscentrum van Artsen Zonder Grenzen.

Mazelen: levensgevaarlijk

Mazelen is een van de voornaamste doodsoorzaken van kinderen en tieners wereldwijd. Kinderen die ondervoed zijn of van wie het immuunsysteem is verzwakt, zijn extra kwetsbaar.
Complicaties als longontsteking of neurologische afwijkingen kunnen optreden en tot de dood leiden. Ook kan blindheid ontstaan. Het doel van een grootschalige vaccinatie-actie is het voorkomen dat mazelen zich verder verspreidt.