Sociale media

  • NL
Open the menu

Toestand vluchtelingenkamp Bangladesh onaanvaardbaar


Naar schatting 20.000 Rohingya-vluchtelingen wonen in een geïmproviseerd kamp. Ze kampen met een ernstig gebrek aan voedsel, drinkbaar water en gezondheidszorg.

“Overal in het kamp zagen we uitwerpselen en vervuild water. Dat levert grote gezondheidsrisico’s op. Er zijn te weinig waterputten, die ook slecht afgeschermd zijn,” zegt water en hygiënespecialist Michel Becks.

De afgelopen dagen bezocht een team van Artsen Zonder Grenzen het kamp in de regio Kutupalong om de situatie in te schatten. De Rohingya zijn moslims uit buurland Myanmar. Daar worden ze vervolgd en gediscrimineerd. Al tientallen jaren vluchten Rohingya naar het buitenland, waar nauwelijks hulp voor ze is en ze onder barre omstandigheden moeten zien te overleven.

Noodhulpprogramma

Ook de voedingssituatie van de mensen in het geïmproviseerde kamp in Kutupalong is alarmerend. Uit een onderzoek van het team blijkt dat de graad van ondervoeding de drempelwaarde voor noodsituaties overschrijdt en dat de meeste gezinnen te weinig voedsel hebben. Nu het regenseizoen voor de deur staat, zijn er snel maatregelen nodig om sterfte en ziekte te beperken.
Artsen Zonder Grenzen is bezig een noodhulpprogramma op te zetten met basisgezondheidszorg voor kinderen jonger dan vijf jaar, naast een voedingsprogramma en maatregelen om de drinkwatervoorziening en hygiëne te verbeteren.

Honderdduizenden vluchtelingen

Het geïmproviseerde Kutupalong kamp ligt ten zuiden van Cox’s Bazaar. Volgens berichten bestaat het al een jaar en groeit het langzaam. Het ligt vlakbij een officieel kamp van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.
In Bangladesh zijn nu zo’n 25.000 officieel geregistreerde vluchtelingen. Honderdduizenden anderen hebben de grootste moeite om zonder erkenning of hulp te overleven, terwijl ze van ellendige situatie naar ellendige situatie gaan. Ze zijn bovendien kwetsbaar voor uitbuiting.
Artsen Zonder Grenzen biedt al jaren medische hulp aan de Rohingya en is getuige van hun lijden, zowel binnen als buiten Myanmar. Een fundamentele oplossing is nodig om hun lot echt te verbeteren, niet alleen in de landen waar ze naartoe gevlucht zijn, maar vooral in Myanmar zelf.