Sociale media

  • NL
Open the menu

Toenemende ondervoeding bij start van regenseizoen


Nu de zo noodzakelijke regen eindelijk naar beneden valt in het door droogte geteisterde noordoosten van Kenia, krijgen AZG-teams in El Wak het hoogste aantal acuut ondervoede kinderen te behandelen sinds begin 2006.

De regen kan de voedselproductie en de veebegrazing nog niet opnieuw volledig op peil brengen, maar kan wel sommige ziekten doen opflakkeren. Tijdens de maand mei werden 216 kinderen opgenomen in het voedingsprogramma, de helft meer dan de maand voordien.

“Dit cijfer ligt een heel stuk hoger dan tijdens de maanden vóór de regenval", aldus Christine Jamet, AZG-landverantwoordelijke in Kenia. "Dat is op zich al bijzonder verontrustend, maar niet alleen het aantal opnames neemt toe, ook de voedingsstatus van de kinderen is slechter dan voorheen."
Uit een onderzoek van AZG afgelopen maart bleek dat 30% van de kinderen ondervoed was (matige en zware ondervoeding samen).
Momenteel neemt het aantal kinderen met ernstige ondervoeding toe. Zo is het aantal jonge kinderen met een gewicht-lengteverhouding onder 70% van het gemiddelde - de indicator voor ernstige ondervoeding - sinds de maanden vóór de regenval verdubbeld.
Voor het eerst hebben AZG-teams ook kinderen met “kwashiorkor” behandeld, een vorm van zware ondervoeding die gepaard gaat met een gezwollen buik en veroorzaakt wordt door een combinatie van onvoldoende voedselinname - vooral eiwittekort - en acute infecties.
Bij de start van het regenseizoen heeft het toenemende aantal infecties zware gevolgen voor de al verzwakte bevolking. De sterftecijfers zijn alarmerend hoog, vooral bij jonge kinderen. Alleen al in het El Wak-voedingsprogramma stierven vorige maand negen ondervoede kinderen met diarree of luchtweginfecties.
“Vervuild grondwater drinken, kan bij kinderen diarree veroorzaken, en aangezien ze sowieso al verzwakt zijn, kan dit genoeg zijn om hun fataal te worden", vervolgt Jamet. “Dat zijn schrijnende toestanden in de brousse: herdersgemeenschappen keren momenteel terug, maar er is niet de minste medische zorg. Dit deel van Kenia is op het gebied van gezondheidszorg compleet verwaarloosd door de overheid, en de ontoereikende medische faciliteiten die vandaag wél beschikbaar zijn, kunnen zo'n grootschalige crisis onmogelijk aan. Ook het gevaar voor een malaria-epidemie is bijzonder groot, en dat zou ronduit dramatisch zijn."
AZG voert momenteel haar medische activiteiten op in El Wak en vier naburige streken, en is gestart met doelgerichte voedselbedeling aan 15.000 jonge kinderen. Daarnaast brengt ze zo nodig ook water rond met watertrucks.
“Deze streek heeft al alle vorige jaren noodhulp gekregen, zoals AZG en andere organisaties die momenteel brengen. Toch is deze actie op zich onvoldoende om de situatie van de bevolking echt duurzaam te verbeteren. Dat vereist onder meer aanzienlijke investeringen in gezondheidszorg, anders dreigt er volgend jaar weer een noodsituatie", besluit Jamet.