Sociale media

  • NL
Open the menu

Toenemend geweld in noordwesten bedreigt burgers


De gevechten tussen het leger en milities in de tribale gebieden in het noordwesten van Pakistan werden heviger in 2008. Door luchtaanvallen van de Verenigde Staten in het gebied verslechterde de veiligheid nog verder. In augustus raakten duizenden Pakistani ontheemd. Anderen vluchtten naar Afghanistan op zoek naar veiligheid.

In de loop van het jaar kwamen honderden mensen in het district Bajaur en de Swat en Mohmand regio’s om of raakten gewond in zelfmoordaanslagen, luchtaanvallen en schietpartijen. Duizenden anderen werden herhaaldelijk uit hun huizen verdreven.

Artsen zonder Grenzen zorgde voor elementaire noodhulp om de crisis te overleven. We pasten onze basisgezondheidszorgprogramma’s aan om het grote aantal slachtoffers van het geweld op te kunnen vangen.
Tijdens de vele uitgaansverboden die het leger afkondigde, werd de ambulance van Artsen zonder Grenzen de enige auto die nog rond mocht rijden. We transporteerden 700 patiënten in vijf maanden – vooral hoogzwangere vrouwen en slachtoffers van geweld.
In het district Kurram wordt het steeds moeilijker hulp te bieden vanwege het voortgaande sektarische geweld en gewapende groepen van buiten die in het gebied actief zijn. Onze belangrijkste activiteiten zijn daar het bieden van moeder-en-kindzorg, met daarbij spoedeisende verloskunde en neonatale zorg. Aanvallen op humanitaire hulpverleners zijn een toenemende zorg in het gebied. Ambulances van Artsen zonder Grenzen zijn al aangevallen en teams hebben regelmatig hun werk niet kunnen doen vanwege de gevechten.